Έντονες αντιδράσεις για τα συνθήματα των ΟΥΚ

Οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησαν τα εθνικιστικά συνθήματα που ακούστηκαν από άνδρες των ΟΥΚ κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου.

 

Μάλιστα η κόντρα ήταν διπλή: Αφενός για το περιεχόμενο του συνθήματος (“Τ’ όνειρό μας είναι/στην Πόλη εμείς να μπούμε/σημαία να υψώσουμε/τον ύμνο εμείς να πούμε”), και αφετέρου για το εάν αυτό όντως ακούστηκε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής παρέλασης, αφού ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ισχυρίστηκε ότι το επίμαχο πλάνο προήλθε από την παρέλαση του 2014.

 

Πράγματι, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του έθεσε ο κ. Γ. Βαρεμένος (υπό την ιδιότητα του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής), ο υπ. Αμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι διέταξε έρευνα για το γεγονός, υποστήριξε όμως -πάντα κατά την ανακοίνωση του κ. Βαρεμένου- ότι αυτό που οι άνδρες των ΟΥΚ τραγουδούσαν ήταν το γνωστό εμβατήριο “Μακεδονία Ξακουστή”… Οσο για το προκλητικό σύνθημα, αυτό είχε ακουστεί στην περσινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου, “όταν ο ίδιος δεν ήταν υπουργός”.

 

Οι ΑΝΕΛ

Στην ίδια γραμμή, και η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη προσήψε στους επικριτές της κυβέρνησης ότι “μάλλον είδαν το βίντεο της παρέλασης με τα συνθήματα των ΟΥΚ όταν υπουργός Αμυνας ήταν ο κ. Βενιζέλος”.

 

Τους -εκ μεταφοράς- ισχυρισμούς Καμμένου απέρριψε πάντως το φωτογραφικό πρακτορείο Eurokinissi, το οποίο και δημοσιοποίησε το επίμαχο βίντεο. Μιλώντας στο “Εθνος” ο κ. Αντώνης Νικολόπουλος, στέλεχος του πρακτορείου, επεσήμανε: “Εμείς ανεβάσαμε το βίντεο ανήμερα της φετινής παρέλασης. Και το ανεβάσαμε αυτούσιο. Αν κάποιος επιμένει υπάρχει ολόκληρο το υλικό από την παρέλαση το οποίο μπορεί να δει. Δεν θα συνιστούσα να επιμείνει πάντως. Αλλωστε, πέρυσι, δεν είχαμε υπηρεσία βίντεο στο πρακτορείο μας”.

 

Σε κάθε περίπτωση, το σύνθημα που φώναξε μερίδα των ανδρών των ΟΥΚ αποδοκιμάστηκε τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από στελέχη της κυβέρνησης: Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: “Με τέτοιον ανεύθυνο υπουργό Αμυνας τι άλλο θα περίμενε κανείς; (…) Θα ζητήσει κανείς ευθύνες από αυτούς που έδωσαν στα ΟΥΚ το “ελεύθερο” να διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική και την πολιτική εθνικής ασφάλειας;”. Επίσης, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης τιτίβισε: “Το γλέντι του Καμμένου και η “διαδήλωση” των ΟΥΚ υπό το βλέμμα του κοκού ήταν παρέλαση ή περίπατος;”.

 

Το σύνθημα των ΟΥΚ προκάλεσε όμως σφοδρές αντιδράσεις και σε προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανάρτησή της στο Facebook η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Βασιλική Κατριβάνου έκανε λόγο για ισχυρούς φασιστικούς και ακροδεξιούς θυλάκους. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μερικές ώρες αργότερα, η κυρία Κατριβάνου τόνισε ότι “αποτελεί δημοκρατική απαίτηση η τιμωρία του επικεφαλής του αγήματος”.

 

Τη σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Βήμα FM”, τόνισε: “Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο στη χθεσινή παρέλαση, είναι διάφορα συνθήματα που ακούστηκαν από διάφορες ομάδες παρελαυνόντων. Δεν ξέρω από ποιους ήταν. Τέτοια συνθήματα είναι καταδικαστέα από την ελληνική κυβέρνηση και προφανώς φαντάζομαι και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα κάνουν τα απαραίτητα, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια πράγματα”.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι “τα εθνικιστικά συνθήματα των ΟΥΚ στην παρέλαση, είναι αντίθετα με την πάγια εξωτερική πολιτική της χώρας. Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει φρένο”.

 

Πηγή: Έθνος