Χρεοκοπεί η Ελλάδα την Μεγάλη Τετάρτη;

Η πληρωμή σχεδόν μισού δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικών Ταμείων είναι κατά την γερμανική εφημερίδα το επόμενο μεγάλο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός.

 

Στις οικονομικές της σελίδες, η εφημερίδα του Μονάχου σχολιάζει το οξύ πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας. «Στην Αθήνα τα χρήματα τελειώνουν. Και οι τράπεζες επιβιώνουν μόνο επειδή τους το επιτρέπει η ΕΚΤ. Πρόκειται η Ελλάδα να χρεοκοπήσει σύντομα;», διερωτάται η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα επαρκούν για δύο εβδομάδες – μέχρι της οκτώ Απριλίου.

 

«Ήδη μια μέρα αργότερα, στις 9 Απριλίου, η Ελλάδα ενδέχεται να χρεοκοπήσει», καθώς θα έχει να πληρώσει 466 εκατομμύρια ευρώ προς το ΔΝΤ, «αλλά από πού θα τα βρει; Αυτό είναι ακόμη ασαφές», υπογραμμίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «οι ελληνικές τράπεζες πλήττονται από την εκροή κεφαλαίων ύψους δισεκατομμυρίων».

 

Ο Γιούργκεν Σταρκ, κορυφαίο πρώην στέλεχος της ΕΚΤ, σημειώνει σχετικά ότι «η ελληνική Κεντρική Τράπεζα είναι ο μόνος δανειστής προς τις τράπεζες και οι τράπεζες είναι ο μόνος δανειστής του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό είναι μια παράνομη κρατική χρηματοδότηση».