«Κλείδωσε» η λίστα μεταρρυθμίσεων -Το Σάββατο συνεδριάζει το Brussels Group

Ολοκληρώθηκε η σύνταξη της λίστας μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλλει η κυβέρνηση στους θεσμούς, προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, ενώ αναμένονται έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.

 

Τα έσοδα αναμένονται κυρίως από την πατάξη της φοροδιαφυγής, ενώ η λίστα δεν περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

 

Το Σάββατο θα ξεκινήσουν οι τεχνικές εργασίες του Brussels Group, στις Βρυξέλλες, όπου θα πάρει μέρος και η αντιπροσωπεία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να εξεταστούν οι ελληνικές προτάσεις, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προβλέπουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% και ρυθμού ανάπτυξης 1,4% του ΑΕΠ.

 

Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα περιλαμβάνει 18 δράσεις, μεταξύ των οποίων, ξεχωρίζουν οι εξής:

 

– Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής

– Εντατικοί έλεγχοι στις λίστες Λαγκάρντ, εμβάσματα στο εξωτερικό κ.α.

– Ελεγχοι στο ηλεκτρονικό σύστημα για την απόδοση του ΦΠΑ,

– Λοταρία των αποδείξεων, και

– Αδειες για τα μέσα ενημέρωσης

 

Επίσης, με αφορμή το ανεπίσημο ενημερωτικό σημείωμα που εκδόθηκε νωρίτερα για τον απολογισμό των δύο μηνών του κυβερνητικού έργου και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, τονίζεται ότι η κυβέρνηση ουδέποτε ανακοίνωσε στάση πληρωμών, κάτι που χαρακτήρισε «σενάριο φαντασίας».

 

Στο σημείωμα αναφέρεται ότι έχει καταστεί σαφές προς τους εταίρους ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους με ίδιους πόρους, αν δεν εκταμιευτούν άμεσα οι δόσεις της χρηματοδοτικής βοήθειας, που εκκρεμούν από το 2014. Οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι το σημείωμα επαναλαμβάνει το σημείο που ανέφερε και ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης και δεν αποτελεί κάτι το καινούριο.

 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση:

 

1. Η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

 

2. Οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους “συνήθεις υπόπτους”, αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

 

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων «κλείδωσε» σε σύσκεψη που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

 

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσουν οι τεχνοκράτες του Euroworking Group για να εξετάσουν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων και να αποφασιστεί αν θα δοθεί το «πράσινο φως» για να συνεδριάσει το Eurogroup.