Δύο επιπλέον άτομα καθ’ όλη την πτήση μέσα στο πιλοτήριο

Να υιοθετήσουν τον κανόνα που επιβάλλει την παρουσία δύο προσώπων στο πιλοτήριο των αεροσκαφών καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, αποφάσισαν σήμερα οι γερμανικές αεροπορικές εταιρείες, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδία γερμανικών επιχειρήσεων του αεροπορικού τομέα (BDL).

 

“Οι αεροπορικές εταιρείες μας (…) εισάγουν προσωρινά έναν νέο κανόνα που προβλέπει ότι δύο πρόσωπα θα πρέπει να βρίσκονται διαρκώς στα πιλοτήρια των αεροπλάνων” ανέφερε στην ανακοίνωσή της η BDL, η ομοσπονδία μέλη της οποίας είναι όλες οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Γερμανίας.

 

Στην Αυστρία, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Austro Control αποφάσισε να επιβάλει τον ίδιο κανόνα, με αφορμή τη συντριβή του Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας χαμηλού κόστους Germanwings στις γαλλικές Άλπεις. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί “άμεσα”, είπε μια εκπρόσωπος, η Άντρεα Χάιγκλ. “Ελπίζουμε ότι θα υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατόν ένας πανευρωπαϊκός κανονισμός”, πρόσθεσε.

 

Στην πράξη, η απόφαση της Austro Control θα εφαρμοστεί μόνο σε δύο αυστριακές εταιρείες, τις Austrian Airlines και Flyniki οι οποίες είναι θυγατρικές των γερμανικών εταιρειών Lufthansa και Air Berlin αντιστοίχως.

 

Την Πέμπτη, ο Καναδάς και πολλές μεμονωμένες εταιρείες ανακοίνωσαν την εφαρμογή παρόμοιων μέτρων, ώστε στο πιλοτήριο να μην μένει ποτέ μόνος ο κυβερνήτης ή ο συγκυβερνήτης ενός αεροσκάφους, όπως έγινε στην περίπτωση του Α320 το οποίο πιστεύεται ότι το έριξε σκόπιμα ο νεαρός συγκυβερνήτης συμπαρασύροντας στο θάνατο μαζί του και τους 149 επιβαίνοντες σε αυτό.

 

Κομισιόν: Διαβουλεύσεις για υποχρεωτική παρουσία δύο ατόμων στα πιλοτήρια

Το ενδεχόμενο να επιβάλει τη μόνιμη παρουσία δύο μελών του πληρώματος στα πιλοτήρια των αεροσκαφών, μετά τη συντριβή του Airbus A320 στις γαλλικές Άλπεις, για την οποία θεωρείται υπεύθυνος ο 28χρονος συγκυβερνήτης του, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

“Αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που είναι σε εξέλιξη και, εάν κριθεί απαραίτητο, οι κανόνες ασφαλείας θα επανεξεταστούν”, είπε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

 

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι “εξετάζεται” το ενδεχόμενο να επιβληθεί στις εταιρείες να έχουν πάντα δύο μέλη του πληρώματος στο πιλοτήριο κατά τη διάρκεια των πτήσεων. “Έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις εταιρείες και τις χώρες για την υιοθέτηση τέτοιων μέτρων και για να δούμε αν είναι εφαρμόσιμα”, εξήγησε.

 

“Μέχρι σήμερα, κανένας ευρωπαϊκός κανόνας δεν επιβάλλει την αντικατάσταση ενός από τους πιλότους από ένα μέλος του πληρώματος εάν (ο πιλότος) πρέπει να απέχει για ψυχολογικούς λόγους. Εάν καταστούν υποχρεωτικοί νέοι κανονισμοί, θα πρέπει να επαληθεύσουμε τις συνέπειές τους”, συνέχισε η Αντρέεβα.