Τα νερά απειλούν τις Σέρρες

Απειλείται το ανατολικό ανάχωμα της Κερκίνης από τους τεράστιους όγκους νερών που κατεβαίνουν από τη Βουλγαρία.

 

«Στο άνοιγμα όλων των θυροφραγμάτων της λίμνης Κερκίνης προβαίνει το βράδυ του Σαββάτου η Περιφερειακή Κοινότητα Σερρών». Αυτή ήταν η απόφαση που κοινοποιήθηκε το Σάββατο σε όλους τους δημάρχους του νομού Σερρών και σε φορείς του τόπου, από τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

 

«Η λίμνη έχει φτάσει στα όρια της. Από τη Βουλγαρία έρχονται πολλά νερά και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προστατέψουμε το ανατολικό ανάχωμα της λίμνης, γιατί αν σπάσει η καταστροφή θα είναι βιβλική, θα κινδυνέψουν κατοικημένες περιοχές» δήλωσε ο αντιπεριφεριάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης.

 

Η στάθμη του νερού της λίμνης Κερκίνης έχει αγγίξει πλέον το τελικό όριο αντοχής της, καθώς πλησιάζει τα 36 μέτρα.

 

Την ίδια ώρα, τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα που θα απεγκλωβιστούν από τη λίμνη Κερκίνη, πρόκειται να φτάσουν στους νοτιοανατολικούς δήμους του νομού, αύριο το πρωί, βάζοντας σε επιπλέον κίνδυνο αμέτρητες καλλιεργήσιμες εκτάσεις των δήμων Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Ν.Ζίχνης και Αμφίπολης, που ήδη είχαν πληγεί τις τελευταίες 21 ημέρες, μετρώντας περισσότερα από 50.000 πλημμυρισμένα στρέμματα.

 

«Αυτό που θα πρέπει τώρα να δούμε είναι πως θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την αποζημίωση των αγροτών και την οικονομική συμπαράστασή από την Πολιτεία» δήλωσε ο κ. Μωυσιάδης, ενώ ζήτησε από τους κατοίκους των Σερρών να είναι σε εγρήγορση και ιδιαίτερα προσεκτικοί.«Στην πλευρά του Αχινού, αν υπάρχουν ζώα πρέπει να τα απομακρύνουν, να μην αφήσουν αγροτικά μηχανήματα παράκτια του Στρυμόνα και κυρίως να μην πάνε μόνοι τους, κατά τις βραδινές ώρες σε επικίνδυνες περιοχές» είπε.

 

Αποκλείστηκαν έξι λεωφορεία λόγω κατολίσθησης

 

Αποκλεισμένα, για μισή ώρα περίπου, έμειναν έξι ταξιδιωτικά λεωφορεία με προσκυνητές που επισκέφθηκαν το μοναστήρι της Αγίας Ανάληψης της Πρώτης, στις Σέρρες, λόγω κατολίσθησης, που προκλήθηκε στον περιφερειακό δρόμο, μετά τη συνεχή βροχόπτωση στην περιοχή.

 

Ο δρόμος καθαρίστηκε τελικά, από χωματουργικό μηχάνημα, το οποίο απομάκρυνε τις πέτρες και τα χώματα από το οδόστρωμα και τα λεωφορεία με τους επιβάτες συνέχισαν κανονικά την πορεία τους.

 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμφίπολης, Κώστα Μελίτο, «είναι η έβδομη φορά, μέσα σε λίγες μέρες, που στο συγκεκριμένο σημείο σημειώνονται κατολισθήσεις», ενώ όπως δήλωσε στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ «πριν από μέρες οι δυνατοί άνεμοι και η συνεχής βροχή ξερίζωσαν δέντρο που έκοψε το δρόμο στα δύο».

 

«Καθημερινώς στέλνω το μηχάνημα για να καθαρίσει τον περιφερειακό δρόμο προς το μοναστήρι, αλλά δυστυχώς η επαναλαμβανόμενη κακοκαιρία, δημιουργεί κατολισθήσεις του όρους Παγγαίου» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αμφίπολης, ενώ προσθέτει ότι «ουσιαστικές παρεμβάσεις στο σημείο μπορούν να γίνουν μόνο όταν καλυτερέψει ο καιρός».