Μέρκελ: Θα εξαντλήσω τα όρια της δυσαρέσκειας των Γερμανών για την Ελλάδα

Προετοιμασμένη να εξαντλήσει τα όρια της δυσαρέσκειας των Γερμανών ψηφοφόρων, στην προσπάθειά της να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, «εφόσον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει αυτό που πρέπει και παρουσιάσει ένα βιώσιμο οικονομικό σχέδιο» δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

 

Όπως επισημαίνεται, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε από το Ελσίνκι, κατά την εκεί επίσκεψή της, ότι «δεν καθοδηγείται από δημοσκοπήσεις που αφορούν την εσωτερική αντιπολίτευση για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ».

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κ. Μέρκελ ανέφερε:

 

«Αυτό που κάνω από πολιτικής πλευράς, δεν στηρίζεται στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες διαφέρουν αρκετά, αλλά μάλλον στο αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τις προσδοκίες που όλοι μας έχουμε». Και πρόσθεσε: «Αυτή θα είναι μια μακρά διαδικασία συζητήσεων. Όλοι δουλεύουμε για να μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει ως μέλος στην ευρωζώνη».

Στη διάρκεια της επίσκεψής στη Φινλανδική πρωτεύουσα, η Γερμανίδα καγκελάριος αναρωτήθηκε χθες «αν η Ελλάδα μπορεί και πρόκειται να εκπληρώσει τις προσδοκίες που όλοι μας έχουμε», επισημαίνοντας πως η Ελλάδα διαθέτει έναν βαθμό ευελιξίας σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει, όμως «το γενικό πλαίσιο πρέπει να καταλήγει στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα».

«Μπορεί να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση σχετικά με το ποια μέτρα θα επιλέξει να λάβει η κυβέρνηση, όμως τελικά το γενικό πλαίσιο πρέπει να καταλήγει στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

 

Διαβεβαιώσεις Ολάντ προς Μέρκελ για τις μεταρρυθμίσεις

 

Κοινή συνεδρίαση του γαλλο-γερμανικού υπουργικού συμβουλίου θα διεξαχθεί στο Βερολίνο, όπου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα επιδιώξει να διαβεβαιώσει την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ για την πρόθεσή του να επιμείνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τη δημοσιονομική εξυγίανση, μετά τη νέα εκλογική ήττα της κυβερνητικής του πλειοψηφίας στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών της περασμένης Κυριακής.

 

Σε μία ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης, ο πρωθυπουργόςΜανουέλ Βαλς, ο οποίος επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του γαλλο-γερμανικού υπυοργικού συμβουλίου, και στην συνέχεια να συναντηθεί στην Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αποφάσισε την τελευταία στιγμή, σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, να παραμείνει στο Παρίσι με μία αποστολή: την αναζωογόνηση του διαλόγου με την κυβερνητική πλειοψηφία που δέχθηκε σοβαρό πλήγμα και βγήκε κατακερματισμένη από αυτήν την τέταρτη σε έναν χρόνο εκλογική αναμέτρηση, με την αριστερή πτέρυγα να απαιτεί επιτακτικά μία αλλαγή πολιτικής προς τα αριστερά.

 

Την ίδια στιγμή, ο Φρανσουά Ολάντ θα διαβεβαιώνει την Αγγελα Μέρκελ, τοποτηρητή της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, ότι έχει την πρόθεση να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

 

Αισιόδοξος, ο πρόεδρος της Γαλλίας υπολογίζει σε μία οικονομική ανάκαμψη για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% το 2017 και για τον περιορισμό της ανεργίας που δεν σταματά να αυξάνεται.

 

«Υπάρχει στα Γερμανία μία ισχυρή πεποίθηση ότι η Γαλλία εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις…πρέπει να δείξουμε ότι η διαδικασία προχωρεί όποια και αν είναι τα εκλογικά αποτελέσματα, ότι αυτά δεν αλλάζουν τα προγράμματα των μεταρρυθμίσεων, το αντίθετο», διαβεβαιώνουν πηγές του περιβάλλοντος του υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

 

Παράλληλα με το υπουργικό συμβούλιο, ο γάλλος υπουργός Οικονομίας θα εκδώσει μαζί με τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα περιλαμβάνει λίστα γαλλο-γερμανικών επενδυτικών προγραμμάτων για την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου επενδύσεων, του επονομαζόμενου «σχεδίου Γιουνκέρ».

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα δώσει επίσης διάλεξη στα αγγλικά σε εμπορική σχολή με θέμα «Ευρωπαϊκό New Deal».

 

Ειρωνευόμενος εκ προοιμίου την 17η συνεδρίαση του κοινού γαλλο-γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, ο επικεφαλής του γαλλικού Κόμματος της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν κατήγγειλε «την εγωιστική αδιαλλαξία” της Γερμανίας που “βυθίζει την Ευρώπη στον αποπληθωρισμό».

 

Το γαλλο-γερμανικό υπουργικό συμβούλιο θα προωθήσει σειρά κοινών προγραμμάτων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Επειτα από διαπραγματεύσεις ετών, αναμένεται ανακοίνωση για την υλοποίηση στη Γαλλία του κοινού προγράμματος ενός 3ου δορυφόρου παρακολούθησης τρίτης γενιάς (CSO, Composante Spatiale Optique), στο οποίο η Γερμανία θα συμμετάσχει με μία επένδυση 210 εκατομμυρίων ευρώ επί συνολικού κόστους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Οι δύο χώρες αναμένεται να συμφωνήσουν για την ανάπτυξη νέας γενιάς μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MALE (Moyenne Alritude Longue Endurance) στον ορίζοντα 2020-2025.

 

Στο διπλωματικό επίπεδο, οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα κατέχει προνομιακή θέση στην ημερήσια διάταξη, καθώς και τα αμυντικά θέματα εν όψει της συνάντησης της ομάδας της Βαϊμάρης (υπουργοί Αμυνας Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας) και της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής (25-26 Ιουνίου) που θα είναι αφιερωμένη στην κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας.

 

Μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου στο Παρίσι, η συντριβή του A-320 της Germanwings στις γαλλικές Αλπεις έδωσε νέα ευκαιρία στους Μέρκελ και Ολάντ να επιβεβαιώσουν την ισχυρή τους σχέση.

 

«Οι τραγωδίες του Charlie Hebdo και το αεροπορικό δυστύχημα μάς έφεραν ακόμη πιο κοντά», δήλωνε πρόσφατα ο Μίχαελ Ροτ, γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αρμόδιος για τις γαλλο-γερμανικές σχέσεις, ενώ σύμβουλος του Φρανσουά Ολάντ διαπίστωνε την δημιουργία μίας «αυθόρμητης στενής προσωπικής σχέσης» ανάμεσα στους δύο ηγέτες.