Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group

Ολοκληρώθηκαν, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία, λίγο πριν από το μεσημέρι της Τρίτης οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group ανάμεσα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και τους θεσμούς, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters.

 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική αποστολή επιστρέφει πλέον στην Αθήνα, όπου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα, ενώ την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Euro Working Group.

 

Έως τώρα οι συζητήσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους εκπροσώπους των δανειστών ήταν παραγωγικές, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αύριο στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group) που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη.

 

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών συνεχίζονται από την Παρασκευή σε εποικοδομητικό κλίμα και θα πρέπει να συνεχιστούν. Όπως είπε, στόχος είναι οι συζητήσεις να καταλήξουν σε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένη κατάλογο μεταρρυθμίσεων».

 

Επίσης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία όσον αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και υπενθύμισε ότι το Euro Working Group που θα συνεδριάσει αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα αποτιμήσει την έως τώρα εξέλιξη των συζητήσεων.

 

Ωστόσο, νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε σχόλιά του, τα οποία μετέφραζε από τα αγγλικά διερμηνέας στην ισπανική κρατική τηλεόραση, έκανε μία αντιφατική δήλωση υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπει πιθανό να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα πριν το Πάσχα.

 

Αντίθετα, όπως είπε, είναι πιο πιθανό ένα deal να έρθει προς το τέλος Απριλίου.

 

Ερωτηθείς αν η ΕΕ είναι έτοιμη για ένα «σχέδιο Β» σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, δήλωσε: «Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σχέδιο Α, ένα σχέδιο το οποίο θα πρέπει να επιτύχει. Οι όροι θα βασίζονται στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές. Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία προς τα τέλη Απριλίου» πρόσθεσε ο κ. Τουσκ.

 

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους περιλαμβάνει μέτρα συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ, που εστιάζονται κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο και την προώθηση νέου μοντέλου αποκρατικοποιήσεων.

 

Επίσης, προβλέπει «παροχές» τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους και «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει και δεύτερη λίστα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας πως από τη λίστα των μέτρων το μίνιμουμ που μπορεί να εισπραχθεί είναι 3,2 δισ. ευρώ και υπό συνθήκες μπορεί να ξεπεράσουν και τα 4 δισ. ευρώ τα έσοδα.

 

Χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο ενημέρωσης της Βουλής για τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης,ζήτησε τη συστράτευση της αντιπολίτευσης στην εθνική προσπάθεια προκειμένου να μπει τέλος στη λιτότητα.

 

Σημείωσε ότι ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες που δεν κρύβονται πια: «Επιδιώκουμε έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους. Αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς. Αυτός είναι ο λόγος που δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο. Αλλά αυτός είναι ο λόγος που μας στηρίζει η κοινωνία».

 

Πηγή: Έθνος