Νεκροί οι δράστες και ο εισαγγελέας

Αιματηρό τέλος είχε χθες το βράδυ η ομηρεία του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, τον οποίο κρατούσαν όμηρο εντός του δικαστηρίου Τσαγλαγιάν της Κωνσταντινούπολης από το μεσημέρι δύο ένοπλοι που είχαν σχέσεις με το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα – Μέτωπο (DHKP-C).

 

Η ομηρεία έληξε με την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας λίγο μετά τις 9 το βράδυ, κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε σοβαρά ο εισαγγελέας και σκοτώθηκαν από την ανταλλαγή πυροβολισμών οι δύο δράστες.

 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε αργά το βράδυ ο διευθυντής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, Σελαμί Αλτινόκ, ο εισαγγελέας μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος σε χειρουργική πτέρυγα νοσοκομείου της Πόλης, από όπου όμως λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του καθώς κατά τη μεταφορά του υπέκυψε στα τραύματά του.

 

Οι ανακοινώσεις αυτές ήταν οι μόνες επίσημες ενημερώσεις για το περιστατικό, καθώς για πολλές ώρες η τουρκική κυβέρνηση είχε επιβάλει απαγόρευση στη μετάδοση οποιασδήποτε πληροφορίας.

 

Ο σχετικός νόμος που επιβάλλει λογοκρισία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και δημοσίου συμφέροντος τέθηκε σε εφαρμογή λίγο μετά τη γνωστοποίηση της εισβολής των ενόπλων στο κτίριο του δικαστηρίου.

 

Η εισβολή των δύο μελών του DHKP-C στο δικαστικό μέγαρο Τσαγλαγιάν έγινε γνωστή λίγο μετά το μεσημέρι, όταν σε λογαριασμό Twitter που συνδέεται με την αριστερή οργάνωση ανέβηκαν φωτογραφίες που έδειχναν τον εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ καθισμένο σε μια πολυθρόνα με ένα πιστόλι στον κρόταφο το οποίο κρατάει ένας άνδρας που φοράει σακάκι και κρύβει τα χαρακτηριστικά του με μια σημαία της οργάνωσης. Πίσω στον τοίχο φαίνονται σύμβολα της οργάνωσης και μια φωτογραφία του Μπερκίν Ελβάν με ένα σύνθημα.

 

Η εξέγερση του 2013

 

Η φωτογραφία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος είχε δολοφονηθεί από την αστυνομία εν μέσω της εξέγερσης του 2013 για το πάρκο Γκεζί, δεν είχε αναρτηθεί τυχαία.

 

Ο Ελβάν πέθανε πριν από έναν χρόνο ύστερα από 269 ημέρες από τον μοιραίο τραυματισμό του από δακρυγόνο σε κατάσταση κώματος και ο εισαγγελέας Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ ήταν αυτός που είχε αναλάβει την έρευνα για την υπόθεση της δολοφονίας του Ελβάν.

 

Οι ένοπλοι που εισέβαλαν στο γραφείο του χθες το μεσημέρι απειλούσαν ότι θα τον σκότωναν μέχρι τις 3:36 το απόγευμα εάν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους.

 

Οπως έγινε γνωστό, οι δύο δράστες δεν πραγματοποίησαν την απειλή τους στην προκαθορισμένη ώρα, καθώς ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την αστυνομία, μετά και από παρέμβαση του πατέρα του Ελβάν που συμμετείχε και ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις. Ομως, όπως σημειώνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μετά την αποτυχία των διπραγματεύσεων αργά το απόγευμα ακούστηκαν από το γραφείο του εισαγγελέα στον έκτο όροφο του δικαστικού μεγάρου πυροβολισμοί.

 

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή της Κωνσταντινούπολης, οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας επενέβησαν λίγο μετά εξαιτίας των πυροβολισμών αυτών. Οι ένοπλοι ζητούσαν μεταξύ άλλων οι αστυνομικοί που χτύπησαν με το δακρυγόνο τον Ελβάν τραυματίζοντάς τον θανάσιμα να βγουν και να απολογηθούν δημόσια και εν συνεχεία να δικαστούν από «λαϊκό δικαστήριο».

 

Επίσης ζητούσαν την άμεση απελευθέρωση όσων αντιμετωπίζουν κατηγορίες ή έχουν φυλακιστεί για τη συμμετοχή τους στην εξέγερση του 2013. Λίγο μετά την αστυνομική επέμβαση στο δικαστικό μέγαρο, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων στην Κωνσταντινούπολη.

 

Πηγή: Έθνος