Σκληρό πόκερ για τα πυρηνικά του Ιράν

Παρά την εκπνοή της προθεσμίας τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η Δύση και η Τεχεράνη φαίνονται αποφασισμένες να συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι τα ξημερώματα τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να θέσει τέλος σε μια διαμάχη 12ετίας.

 

Ολες οι πλευρές δήλωναν μέχρι χθες το βράδυ αργά που τελείωνε η προθεμία και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν ότι υπήρχε πρόοδος. Ομως πηγές ανέφεραν ότι παρέμεναν δύο εμπόδια για τη συμφωνία σε ένα τελικό κείμενο που θα θέσει τις βάσεις για οριστική συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου: η διάρκεια του περιορισμού των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων (οι 6 δυνάμεις -ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα- ζητούσαν 15 χρόνια, ενώ το Ιράν ζητούσε 10 χρόνια) και η διαδικασία άρσης των κυρώσεων (οι 6 ήθελαν σταδιακή άρση, ενώ η Τεχεράνη άμεση άρση των κυρώσεων μετά τη συμφωνία).

 

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και ένας Ιρανός διαπραγματευτής τόνισαν χθες βράδυ ότι ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν συνομιλίες και την Τετάρτη, εφόσον υπάρχουν σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις.

 

Μέρκελ – Ολάντ

Μια συμφωνία θα ήταν «καλό σημάδι», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι μια πολιτική συμφωνία τώρα μπορεί να είναι εύθραυστη και ελλιπής, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σχολίασε ότι από το να επιτευχθεί μια κακή συμφωνία θα προτιμούσε να μην υπάρξει καμία συμφωνία, ενώ σε αντίστοιχο τόνο Ιρανός διαπραγματευτής διευκρίνισε ότι η επίτευξη συμφωνίας δεν είναι αυτοσκοπός. Σημειώνεται ότι οι διεθνείς κυρώσεις έχουν μειώσει κατά το ήμισυ τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, σε σύγκριση με το 2012.

 

Μια συμφωνία για περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί θα έφερνε τη Δύση και το Ιράν πιο κοντά από ποτέ μετά την Ισλαμική Επανάσταση (1979), αφενός δίνοντας ανάσα στην ιρανική οικονομία και αφετέρου ανοίγοντας μια αγορά 80 εκατ. ανθρώπων, κυρίως για τη Ρωσία και την Ευρώπη. Πάντως μια ενδεχόμενη συμφωνία προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε χθες ότι η συμφωνία που διαμορφωνόταν θα δώσει τη δυνατότητα στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο σε λιγότερο από έναν χρόνο.

 

ΤΟ ΣΥΝΘΕΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΑΚΙ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Η Τεχεράνη άλλοτε πραγματοποιεί μια συμφωνία, άλλοτε κάνει πόλεμο και άλλοτε έχει κοινό σκοπό με τις Ηνωμένες Πολιτείες – ανάλογα κάθε φορά με την περιοχή. Στην Ελβετία οι Ιρανοί διαπραγματευτές προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να άρουν τις κυρώσεις σε αντάλλαγμα για περιορισμούς στο πυρηνικό τους πρόγραμμα.

 

ΛΙΒΑΝΟΣ
Η στήριξη του Ιράν στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου την έχει βοηθήσει να αποκτήσει εξελιγμένα όπλα και στρατιώτες για να επιτεθούν στην κεντρική κυβέρνηση του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ έχει υπάρξει επί δεκαετίες εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών και του στόχου τους για έναν ενωμένο Λίβανο υπό μετριοπαθές κοσμικό καθεστώς.

 

ΣΥΡΙΑ
Το Ιράν είναι πιστός υποστηρικτής του Σύρου προέδρου Ασαντ, του στενότερου συμμάχου της Τεχεράνης στον αραβικό κόσμο. Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τον Ασαντ να αποχωρήσει και έχουν στηρίξει την αντιπολίτευση. Ομως έχουν επίσης επιτεθεί και στο Ισλαμικό Κράτος, που είναι και αυτό μεγάλος εχθρός του Σύρου προέδρου. Το αποτέλεσμα, τελικά, για τις ΗΠΑ είναι το να τοποθετούν το Ισλαμικό Κράτος… στην ίδια πλευρά με το Ιράν.

 

ΙΡΑΚ
Το Ιράν έχει επανειλημμένα προκαλέσει προβλήματα στις ΗΠΑ μέσω εκπροσώπων του που στηρίζουν σιιτικά συμφέροντα στο πολυεθνικό κράτος του Ιράκ. Αλλά και οι δύο χώρες τώρα πολεμούν εναντίον του σουνιτικού ISIS, με τις ΗΠΑ να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές.

 

ΓΑΖΑ
Το Ιράν παρέχει συγκεκαλυμμένη στήριξη στη Χαμάς, η οποία αυτήν τη στιγμή είναι υπεύθυνη για την παράκτια Λωρίδα. Η Χαμάς είναι αποφασισμένη να καταστρέψει το Ισραήλ, στενό σύμμαχο των ΗΠΑ, κάνοντας συχνά επιθέσεις εναντίον του. Επίσης έρχεται σε σύγκρουση με την κοσμική PLO, η οποία έχει επιδιώξει μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

 

ΥΕΜΕΝΗ
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ιράν υποστηρίζει τους σιίτες αντάρτες Χούτι που έχουν ανατρέψει στην Υεμένη μια κυβέρνηση που ήταν σύμμαχος-κλειδί των Αμερικανών κατά της Αλ Κάιντα. Οι ΗΠΑ τώρα βοηθούν τη Σαουδική Αραβία με logistics και υπηρεσίες πληροφοριών, την ώρα που το βασίλειο προσπαθεί να πλήξει τους Χούτι με επιδρομές.

 

ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Η σουνιτική ηγεσία του Μπαχρέιν, που έχει συμμαχήσει με τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, έχει καταγγείλει ότι εξεγέρσεις που έχουν γίνει από τη σιιτική πλειονότητα τα τελευταία χρόνια έχουν υποστηριχθεί από το Ιράν. Η Σαουδική Αραβία έχει βοηθήσει να κατασταλούν οι εξεγέρσεις.

 

Πηγή: Έθνος