Σαμαράς: Αν χρεοκοπήσει η χώρα θα γίνει ανακριτική επιτροπή

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επανέλαβε ότι η επιτροπή αυτή θα έπρεπε τουλάχιστον να συσταθεί μετά την όποια συμφωνία επιτευχθεί με τους εταίρους τον Ιούνιο. «Ο λαός σας ψήφισε για να μείνουμε στο ευρώ, όχι για να συγκρουστείτε με τους εταίρους» τόνισε ο κ.Σαμαράς.

 

«Η διερεύνηση θα πρέπει να επεκταθεί και στην περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης», είπε ακόμη η πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο καταλόγισε ότι υπέγραψε την επέκταση της δανειακής σύμβασης, η οποία παραπέμπει ρητά στο μνημόνιο.

 

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι με την πρότασή της για εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια προσπαθεί να συγκαλύψει την πλήρη διάψευση των προσδοκιών που είχε ο λαός. «Κάντε όσες εξεταστικές θέλετε. Καμία δεν μας αγγίζει», σημείωσε και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι έτσι όπως πάει θα χρειαστεί νέα εξεταστική για την έξοδο από το μνημόνιο, την οποία, όπως είπε, ματαίωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και για «το νέο μνημόνιο στο οποίο μας οδηγεί».

 

Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να λειτουργεί διχαστικά στη χειρότερη στιγμή, την ώρα που δεν υπάρχει ρευστότητα, την ώρα που εναγωνίως αναζητούνται ενέσεις ρευστότητας από τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ και των περιφερειών και την ώρα που κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν πιστωτικό γεγονός.

 

Η διερεύνηση πρέπει να αφορά την περίοδο από το 1981 και να επεκταθεί και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα είτε σε νέο Μνημόνιο είτε σε μοιραίο ατύχημα. Προειδοποίησε ότι κατηγορητήριο θα υπάρξει, αλλά για όσους παίζουν με την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Και τόνισε ότι «αν η κυβέρνηση οδηγήσει τη χώρα στα βράχια, τότε θα έχουμε μια άλλη επιτροπή, η οποία θα είναι ανακριτκή».