Σόιμπλε: Και να είχαμε σχέδιο ελληνικής χρεοκοπίας, δεν θα το λέγαμε δημοσίως

Απέκλεισε εκ νέου μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας ότι δεν αποτελεί θέμα συζήτησης σήμερα, ενώ απαντώντας στο δημοσίευμα της Zeit περί επεξεργασίας σχεδίου χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός ευρώ τόνισε ότι «ακόμη και αν υπήρχε, η γερμανική κυβέρνηση δεν θα το συζητούσε δημόσια.

 

«Αν και κάποιου είδους αναδιάρθρωση πιθανόν να είναι στην ατζέντα σε δέκα χρόνια, σήμερα το θέμα για την Ελλάδα είναι η μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ώστε να γίνει ανταγωνιστική σε κάποιο σημείο», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

 

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα της εφημερίδας Die Zeit που έκανε λόγο για σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ σε περίπτωση χρεοκοπίας της, ο Σόιμπλε απάντησε: «Δεν έχουμε τέτοια σχέδια, και αν επεξεργαζόμασταν τέτοια – επειδή τα στελέχη του υπουργείου λαμβάνουν σχεδόν τα πάντα υπόψη – τότε ασφαλώς δεν θα συζητούσαμε γι’ αυτά. Δεν έχει νόημα να γίνονται εικασίες γι’ αυτό».

 

Ο Σόιμπλε χαρακτήρισε «εντελώς εξωπραγματικές» τις ελληνικές απαιτήσεις για πολεμικές επανορθώσεις της Γερμανίας.

 

«Αυτό έχει αποφασισθεί τόσες φορές από τα διεθνή δικαστήρια, ώστε η αναβίωση της συζήτησης αυτής μπορεί μόνο να δημιουργεί εντελώς εξωπραγματικές ελπίδες στους Έλληνες», δήλωσε.

 

Ερωτηθείς, αν σχεδιάζει να συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι θα τον δει «σίγουρα» την επόμενη εβδομάδα στη Ρίγα της Λετονίας (σ.σ.: στις 24 Απριλίου θα συνεδριάσει το Eurogroup).

 

«Θα έχει πολλές συναντήσεις, το ίδιο και εγώ, αλλά ίσως να συναντηθούμε. Αν συναντηθούμε, ασφαλώς θα συζητήσουμε. Ασφαλώς, κανένα πρόβλημα», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.