Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ, με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλη απόσταση, ενώ στο Ηράκλειο, οι κάτοικοι αναστατώθηκαν και αρκετοί έχουν βγει από τα σπίτια τους. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές, ωστόσο ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, ορισμένοι μεγάλης έντασης.

 

Μετασεισμοί από 3,4 έως 4,9 ακολούθησαν την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 21:08 ανατολικά της Κρήτης.

Η δόνηση χαρακτηρίζεται σφοδρή από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που αναφέρει ότι ο σεισμός προερχόταν από απόσταση 412 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας και το επίκεντρο του εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κάσου και 165 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου.

 

Οι δονήσεις που ακολούθησαν σημειώθηκαν στις 21:14 μεγέθους 3,9 Ρίχτερ, στις 21:21 3,7 Ρίχτερ, στις 21:23 και 21:30 3,4 Ρίχτερ ενώ σημειώθηκαν άλλες δύο δονήσεις μεγέθους 4,2 η κάθε μια στις 21:50 και 21: 52 αντίστοιχα και άλλη μια στις 22:02 με μέγεθος 4,9 Ρίχτερ.

 

Η δόνηση των 6.1 Ρίχτερ έγινε αισθητή σ όλη την ανατολική Κρήτη -σε Σητεία, Αγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Ηράκλειο ενώ το εστιακό βάθος των δονήσεων φθάνει τα 10 χιλιόμετρα.

 

Ο σεισμός λόγω του μεγέθους του αλλά και της διάρκειάς του δημιούργησε σοβαρή ανησυχία στους κατοίκους χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί ζημιές η προβλήματα.

 

Η δόνηση έγινε ιδιαιτέρως αισθητή και σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου. Κυρίως ταρακουνήθηκαν τα νησιά Κάρπαθος και Κάσος που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, αρκετοί κάτοικοι των οποίων βγήκαν στους δρόμους.

 

Λιγότερo αισθητή έγινε στη Ρόδο και τα άλλα νησιά. Σε κανένα πάντως νησί δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, όπως τονίστηκε και από τον έπαρχο Καρπάθου και Κάσου Γιάννη Μηνατσή.

 

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Κάλυμνο όπως και στα υπόλοιπα νησιά του βορείου συγκροτήματος της Δωδεκανήσου.

 

Την ίδια ώρα σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί εκτιμώντας ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

 

Πηγή: Έθνος