Ισοβίτες θα αποφυλακίζονται στην πενταετία

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 17 Απρ 2015 - 16:38

Τελευταία Ενημέρωση: 16:38

Προς το ευνοϊκότερο για ισοβίτες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, ώστε να μπορούν να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ’ οίκον περιορισμό είναι οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

 

Ειδικότερα, ο κρατούμενος -πλην όσων κατηγορούνται για ανθρωποκτονία- που έχει εκτίσει πέντε χρόνια στη φυλακή και όχι 10, όπως αρχικά προβλεπόταν, να αποφυλακιστεί και να μπει σε κατοίκον περιορισμό για το υπόλοιπο της ποινής του.

 

Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις φυλακές Γ’ Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, προχωρώντας έτσι σε διαχωρισμό των εγκλημάτων και δίνοντας την δυνατότητα σε ισοβίτες που δεν κατηγορούνται για ανθρωποκτονίες, αλλά για άλλα αδικήματα, να κάνουν χρήση της ευεργετικής διάταξης.

 

Οσον αφορά τον «κουκουλονόμο» και τη λήψη γενετικού υλικού, ο κ.Παρασκευόπουλος έκανε εν μέρει δεκτές τις τροπολογίες.

 

Καταργείται πλέον η επαύξηση των ποινών που προέβλεπε ο «κουκουλονόμος» 3772/2009 για τέσσερα αδικήματα που τελούνται με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του δράστη (διατάραξη της κοινής ειρήνης, απρόκλητη σωματική βλάβη, βαριά σωματική βλάβη και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς). Ο υπουργός ωστόσο εξαίρεσε το αδίκημα της ληστείας.

 

Όπως είχε διευκρινίσει νωρίτερα ο κος Παρασκευόπουλος, επιλογή του υπουργείου είναι να διατηρηθεί η επαύξηση της ποινής για τις ληστείες που πραγματοποιούνται με τη χρήση κουκούλας, «για αποτρεπτικούς λόγους».

 

Σε ό,τι αφορά δεύτερη τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που αφορούσε την κατάργηση της υποχρεωτικής λήψης DNA, από υπόπτους για πλημμελήματα ή κακουργήματα που τιμωρούνται με τουλάχιστον ένα χρόνο φυλάκισης, ο κος Παρασκευόπουλος δήλωσε πως διατηρείται το υποχρεωτικό της λήψης DNA στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αποδέχθηκε ωστόσο το αίτημα που διατυπώνεται στην τροπολογία, να διεξάγεται η διαδικασία της λήψης του υλικού σε κρατικό ή πανεπιστημιακό εργαστήριο – και σε περίπτωση που η ανάλυση DNA αποδειχθεί θετική, το πόρισμά της να κοινοποιείται στον ύποπτο.

 

Η νομοτεχνική αλλαγή που επέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, προβλέπει επίσης ότι για τις περιπτώσεις που η λήψη υλικού DNA θα χρειάζεται να γίνει από απόκρυφα μέρη του σώματος των υπόπτων, η διαδικασία θα τελείται παρόντος εισαγγελικού λειτουργού.

 

Σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

 

Η ΝΔ, παρά τις βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός της Δικαιοσύνης, επιμένει στην ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσε για το άρθρο 2, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε ισοβίτες να συνεχίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους με κατ’ οίκον περιορισμό. Η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να γίνει το βράδυ, αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση επί όλων των υπόλοιπων άρθρων.

 

Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι «είναι μια πραγματικότητα ότι μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, οι κουκουλοφόροι θα αποθρασυνθούν». Έκανε ακόμη λόγο για «μια νέα κόκκινη αστυνομία που υπάρχει πλέον και η οποία ικανοποιεί την νέα ηγεσία», εντολές της οποίας είναι, όπως είπε, οι αστυνομικοί να παρακολουθούν απλά τους κουκουλοφόρους. «Κάποιοι απαιτούν ασυδοσία και φαίνεται πως έχουν ιδεολογική συγγένεια μαζί σας. Ο χώρος των κουκουλοφόρων λειτουργεί ως προπαρασκευαστικός χώρος για τρομοκρατία», είπε.

 

Η εισηγήτρια του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, αναχρονιστική και υποτιμητική την άποψη που εκφράστηκε ότι οι κοινωνικές ομάδες των αδικημένων και στερημένων είναι επιρρεπείς σε παραβατικές συμπεριφορές.

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος υπεραμύνθηκε της τροπολογίας που κατέθεσαν 28 βουλευτές του κόμματός του για την κατάργηση του λεγομένου κουκουλονόμου, σημειώνοντας ότι αν είναι να ποινικοποιούμε γενικώς τότε «να ποινικοποιήσουμε την σκάλα και τα γάντια που χρησιμοποιούν οι ληστές και να τους βάζουμε ισόβια».

 

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Χατζησάββας επέκρινε την κυβέρνηση για την πολιτική της στο μεταναστευτικό και της απέδωσε μεγάλη ανοχή – που προκαλεί ερωτηματικά – απέναντι σε τρομοκράτες και κουκουλοφόρους.

 

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος επεσήμανε ότι το κόμμα του πολλές φορές προώθησε, ψήφισε και στήριξε μέτρα ανθρωπιστικού χαρακτήρα και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να το ταυτίζει με την ακροδεξιά.

 

«Δεν μπορείτε να μας κατατάσσετε στην τάξη των Ιαβέρηδων. Με τον Αγιάννη είμαστε, με τους «φτωχοδιαβόλους» είμαστε, απλώς δεν είμαστε με τους μεγαλοεγκληματίες, τους ποινικούς, τους εμπόρους ναρκωτικών και τους τρομοκράτες. Γι’ αυτό, λοιπόν και ψηφίζουμε τα μέτρα και σας ζητάμε τους διαχωρισμούς. Δεν μπορείτε να μας ταυτίζετε με την ακροδεξιά, επειδή σας κάνουμε κριτική», τόνισε ο κ. Κούτσουκος.