Μαξίμου: Σαφής η στρατηγική, ελπίζουμε σε συμφωνία

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 17 Απρ 2015 - 16:40

Τελευταία Ενημέρωση: 16:40

Με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, στο πλαίσιο μίας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, αρχίζει το μεσημέρι του Σαββάτου στις Βρυξέλλες ο νέος κύκλος συνεδριάσεων του Brussels Group.

 

Κυβερνητικές πηγές δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της Αθήνας, επισημαίνουν ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, έχει κάνει σαφή τη στρατηγική του ώστε να υπάρξειενδιάμεση συμφωνία για τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα.

 

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως η όποια συμφωνία πρέπει να βασίζεται, πρώτον στο σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο, δεύτερον, στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, «πάντα, όμως, στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από την λιτότητα και εθνική κυριαρχία» και τρίτον στην άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής στις διεθνείς μας σχέσεις.

 

Η κυβέρνηση, εξάλλου, υπενθυμίζει ότι η χώρα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το καλοκαίρι του 2014, αλλά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές, γεγονός, δηλαδή, μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά, να μην αναχρηματοδοτεί μια χώρα το χρέος της.

 

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν αναφορικά με τις προτάσεις των Αθηνών πως αυτές είναι συγκεκριμένες και υπενθύμιζαν τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού στο Reuters, όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναφέροντας τέσσερα σημεία διαφωνίας (εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, αύξηση ΦΠΑ, φιλοσοφία αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας) υπογράμμιζε πως «δεν πρόκειται εδώ για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης, αλλά για πολιτική διαφωνία, που, όμως, όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων, στο βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουάριο».

 

Τέλος όσον αφορά τις «κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά», η κυβέρνησηπαραμένει αισιόδοξη για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει και να προχωράει.

 

Νωρίτερα, η Κομισιόν, διά στόματος της εκπροσώπου Μίνα Αντρέεβα, επιβεβαίωσε την επανέναρξη των εργασιών της Ομάδας των Βρυξελλών.

 

Όπως είπε, οι συζητήσεις συνεχίζονται ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου, όπου θα γίνει γενική αποτίμηση της κατάστασης από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.