FT: Αν αποτύχει ο Τσίπρας, καραδοκεί η Χρυσή Αυγή

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 18 Απρ 2015 - 08:21

Τελευταία Ενημέρωση: 08:21

Μία πρόβλεψη – κόλαφο κάνει σε άρθρο γνώμης η εφημερίδα Financial Times τονίζοντας ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποτύχει, την Ελλάδα θα κυβερνήσει η Χρυσή Αυγή.

 

«Πίσω από τους τοίχους του ελληνικού κοινοβουλίου, στην τεράστια πλατεία Συντάγματος στο κέντρο της Αθήνας, έλαβαν χώρα την Πέμπτη οι πιο ασυνήθιστες δημόσιες διαδηλώσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όταν δεν δίνουν διαλέξεις στις ευρωπαϊκές χώρες για την κακοδιαχείριση της κρίσης του ευρώ -μία κρίση που μέρα με τη μέρα φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην χρεοκοπία- το ριζοσπαστικό κυβερνών κόμμα αρέσκεται στο να αυτοπροβάλλεται ως πρωταθλητής του προλεταριάτου και υπερασπιστής των καταπιεσμένων της χώρας», επισημαίνουν στην εισαγωγή τους οι Tony Barber και Kerin Hope στο άρθρο τους με τίτλο «Ελλάδα: Η ώρα των αποφάσεων»

 

Οι αρθρογράφοι τονίζουν ότι το η διατήρηση της λαϊκής εμπιστοσύνης είναι κρίσιμο ζήτημα για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εισέρχεται σε μία περίοδο διάρκειας τριών εβδομάδων, εντός των οποίων θα έρθει αντιμέτωπος με αγωνιώδεις επιλογές που θα καθορίσουν τόσο την καριέρα του, όσο και την τύχη της Ελλάδας για τα χρόνια που έρχονται.

 

«Από τον Ιανουάριο ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί κυβερνητικά μέτρα που να έχουν στοχεύσει τις τσέπες των Ελλήνων. Η ώρα της αλήθειας όμως πλησιάζει. Η θεμελιώδης επιλογή του πρωθυπουργού είναι αν ή με ποιους όρους θα φτάσει σε άλλη μία συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας. Οι δύο προηγούμενες, ύψους 245 δισ. ευρώ, κράτησαν ζωντανή την Ελλάδα από το 2010», αναφέρει το άρθρο.

 

Περαιτέρω οικονομική βοήθεια θα απαιτήσει λεπτομερείες δεσμεύσεις για δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, το αντίθετο δηλαδή από την αντικαθεστωτική και κατά της λιτότητας πλατφόρμα που έφερε τον Τσίπρα στην εξουσία. Μία τέτοια συμφωνία θα αποτρέψει μία ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Όμως πολιτικοί στην Αθήνα προβλέπουν ότι κάτι τέτοιο θα διασπάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μία συνιστώσα ακροαριστερών αρνείται να συμβιβαστεί με τον «δαίμονα» του καπιταλισμού. Η αντίσταση στις απαιτήσεις των δανειστών είναι τόσο σθεναρή στην κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, που έχει καταστεί σαφές αυτήν την εβδομάδα ότι μία συμφωνία με Ευρώπη και ΔΝΤ στις 24 Απριλίου στη Ρίγα μοιάζει αδύνατη. Η εναλλακτική -μη συμβιβασμός δηλαδή με τους δανειστές- θα στεγνώσει από ρευστό την Ελλάδα τον επόμενο μήνα, μην μπορώντας να αποπληρώσει τις δόσεις της ή να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Ανάμεσα στα πιθανά σενάρια είναι οι μαζικές εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες, επιβολή κεφαλαιακού ελέγχου ή τύπωση νέας δραχμής προς αντικατάσταση του ευρώ, οικονομική δυσπραγία για εκατομμύρια ανθρώπους και ένα δηλητηριασμένο πολιτικό κλίμα, απειλητικό για τη δημοκρατία», τονίζει.

 

Και συμπληρώνει: «Βάσει αυτού του σεναρίου, αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει, όπως και τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα πριν από αυτόν, τότε το πολιτικό κόμμα που θα ωφεληθεί στο έπακρο θα είναι η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, που στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στην τρίτη θέση».

 

Κλείνοντας το άρθρο κάνει αναφορά στον χορό του Ζαλόγγου, επισημαίνοντας ότι «όλος ο κόσμος παρακολουθεί να δει αν ο κύριος Τσίπρας και οι συνάδελφοί του στο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζουν να αναπαραστήσουν τον Χορό του Ζαλόγγου».