Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις στο Brussels group

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 19 Απρ 2015 - 08:01

Τελευταία Ενημέρωση: 08:01

Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται σήμερα στο Παρίσι η συνάντηση της «Ομάδας των Βρυξελλών» με τους Έλληνες οικονομικούς εμπειρογνώμονες, στη βίλα «Σαΐντ», όπου στεγάζεται η ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ.

Θετικά φαίνεται πως εξελίχθηκε H πρώτη μέρα της συνεδρίασης φαίνεται πως εξελίχθηκε θετικά καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αποφασίστηκε η διεξαγωγή Euroworking Group την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέλιξη που σημαίνει ότι υπάρχει έστω μικρή πρόοδος στις συζητήσεις ώστε να προετοιμαστεί πλέον με πιο ουσιαστικό τρόπο το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

 

Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η διαπίστωση προόδου στις διαβουλεύσεις, αλλά και η προσπάθεια να τεθούν κάποιες βάσεις πάνω στις οποίες θα μπορούσε να στηριχθεί η συμφωνία.

 

Η σημερινή συνάντηση αναμένεται να ξεκινήσει το μεσημέρι. Η χθεσινή ξεκίνησε περί τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε στις 23:00.

 

Την ελληνική πλευρά εκπροσωπούν ο επικεφαλής των οικονομικών εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιάρακης, ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νικόλαος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη.

 

Άνοιξε ο δρόμος για έκτακτο Euroworking Group την Τετάρτη 

Θετικά φαίνεται πως εξελίχθηκε η πρώτη μέρα της συνεδρίασης του Brussels Group στο Παρίσι καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αποφασίστηκε η διεξαγωγή Euroworking Group την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέλιξη που σημαίνει ότι υπάρχει έστω μικρή πρόοδος στις συζητήσεις ώστε να προετοιμαστεί πλέον με πιο ουσιαστικό τρόπο το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

 

Οι συζητήσεις στο Brussels Group, οι οποίες γίνονται στη γαλλική πρωτεύουσα «για τεχνικούς λόγους», όπως ανακοινώθηκε χθες, θα επαναληφθούν και σήμερα ενώ ένα από τα βασικά θέματα των συζητήσεων θα είναι τα εργασιακά.

 

Στις χθεσινές συζητήσεις που επικεντρώθηκαν στα θέματα της μακροοικονομίας και των δημοσιονομικών μπήκε στο τραπέζι το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος με την ελληνική πλευρά να επιμένει στο 1,2%, στόχος που φαίνεται ότι θα γίνει αποδεκτός σύμφωνα με πηγή πολύ κοντά στις συνομιλίες.

 

Έλληνας αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνεδριάσεις περιέγραψε στο MEGA το κλίμα στις συζητήσεις λέγοντας πως και οι δυο πλευρές προσήλθαν με ειλικρίνεια, υπήρξαν κόσμιες αντιπαραθέσεις κυρίως πάνω στο θέμα του ασφαλιστικού και στα εργασιακά. Τόνισε επίσης πως έχουν μπει τα δυο μέρη στη διαπραγμάτευση με τη λογική ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή και ότι αυτό είναι θετικό ενώ υπογράμμισε πως είναι αρκετά αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση πριν το Eurogroup. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε το Σάββατο ότι η απάντηση στην κρίση στην Ελλάδα βρίσκεται «στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «απαιτείται πιο πολλή δουλειά κι αυτό επείγει».

 

«Όλοι επιθυμούμε η Ελλάδα να τα καταφέρει» σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι, διαμηνύοντας όμως ότι η Ευρωζώνη είναι «καλύτερα εξοπλισμένη σε σχέση με το 2012, το 2011 και το 2010» αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

 

Πηγή: Έθνος