Καμπανάκι από ΟΗΕ: 500.000 άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διασχίσουν φέτος τη Μεσόγειο

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 23 Απρ 2015 - 07:17

Τελευταία Ενημέρωση: 07:17

Πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν την επικίνδυνη διέλευση τη Μεσογείου φέτος και χιλιάδες θα χάσουν τη ζωή τους, εάν δεν γίνει τίποτε για την αντιμετώπιση αυτών που οργανώνουν τη διακίνηση των ανθρώπινων όντων, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας του ΟΗΕ.

 

«Είναι ώρα να σκεφτούμε πραγματικά τρόπους για να σταματήσει η πολύ επικίνδυνη διέλευση των προσφύγων σε μικρά σκάφη» που αποπλέουν από την αφρικανική ήπειρο για να φθάσουν τις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου, δήλωσε ο διευθυντής του Οργανισμού Κότζι Σεκιμίζου κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Σιγκαπούρη.

 

«Εάν δεν κάνουμε τίποτε, πιστεύω ότι αυτή τη χρονιά θα δούμε μισό εκατομμύριο ανθρώπους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και, στην περίπτωση αυτή, πιθανόν να υπάρξουν μέχρι και 10.000 νεκροί», προειδοποίησε.

 

«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να ληφθιούν μέτρα», είπε προσθέτοντας ότι το 2014, περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη και 3.000 έχασαν τη ζωή τους.

 

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε μόνο για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά επίσης να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές», είπε.

 

Από την αρχή του έτους, 1.750 άνδρες, γυναίκες και παιδιά χάθηκαν στη θάλασσα, 30 φορές περισσότεροι σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2014, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν κατά τη σημερινή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στρατιωτικά μέτρα κατά των διακινητών στη Λιβύη, υπεύθυνων για την τραγωδία της Κυριακής στη Μεσόγειο, όπου περισσότεροι από 800 άνθρωποι χάθηκαν στη θάλασσα μετά το ναυάγιο του πλοίου που τούς μετέφερε.

Χθες, ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, χαρακτήρισε «τραγωδία» την κατάσταση στη Μεσόγειο.

«Πρέπει να διασφαλιστεί μια αποτελεσματική δυναμικότητα για να σώζονται ζωές στη θάλασσα, διότι η σημερινή κατάσταση αποτελεί μια τεράστια τραγωδία», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο μιας συνόδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στην αμερικανική πρωτεύουσα.