Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ το 2015 αν δεν πιαστούν οι στόχοι

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 29 Απρ 2015 - 07:25

Τελευταία Ενημέρωση: 07:25

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης του ΕΝΦΙΑ για φέτος άφησε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας (στη συνέντευξή του στο STAR), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι καθοριστικοί παράγοντες για το αν θα διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ είναι οι εξελίξεις στα δημοσιονομικά και στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ως προϋποθέσεις για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ τη συμφωνία με τους εταίρους σε έναν στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο ύψος του 1,2% του ΑΕΠ αλλά και την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης για φέτος στην οικονομία 1,4%. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί από το 2016. Με άλλα λόγια, θα πληρωθεί φέτος κανονικά από τους φορολογουμένους, στη μορφή που είχε και το 2014, και θα αποφέρει το ποσό των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Προσέθεσε ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρχουν τα δεδομένα για να καθοριστεί το αν θα καταργηθεί ή θα διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι προχωρούν οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με στόχο την ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές τιμές, που αποτελεί προϋπόθεση για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων. Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι νέες τιμές θα είναι μειωμένες, πράγμα που θα οδηγήσει αυτόματα σε μείωση του φορολογικού βάρους για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων.

 

Πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο

Σε περίπτωση που ο ΕΝΦΙΑ διατηρηθεί, οι 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν από τον Σεπτέμβριο να πληρώσουν την πρώτη δόση και τον συμπληρωματικό φόρο για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.

 

Ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει όλα τα ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, γραφεία, καταστήματα), ενώ ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας εφόσον η αντικειμενική τους αξία ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2014 καταβλήθηκε σε έξι δόσεις, με την πρώτη δόση να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.