Γερμανικά ΜΜΕ: Ηρθε η ώρα η Ελλάδα να πάρει αποφάσεις

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 30 Απρ 2015 - 09:28

Τελευταία Ενημέρωση: 09:28

«Ώρα για αποφάσεις» τιτλοφορείται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται ότι έπειτα από 100 ημέρες στην εξουσία ο απολογισμός των έργων της κυβέρνησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν είναι σημαντικός.

 

Και το ερώτημα παραμένει, επισημαίνει η εφημερίδα: πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη;

 

Η πλειονότητα των Ελλήνων θέλουν η χώρα τους να παραμείνει στο ευρώ, σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας δεν έχει πολλά περιθώρια πέραν ενός συμβιβασμού, όσο επίπονος και να είναι, με τους πιστωτές της Ελλάδας, παρότι κάτι τέτοιο δεν το επιθυμούν κάποια στελέχη του κόμματός του.

 

Γι’ αυτό και η απειλή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, επισημαίνει η εφημερίδα, δεν έχει στόχο να τρομάξει τις χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό.

 

Στο μεταξύ όμως η Ελλάδα έχει χάσει πολύ καιρό και δεν έχει θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα στα ταμεία του κράτους. Έχει μείνει κυρίως στις εξαγγελίες. Όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Αθήνα δεν μπορεί να αντέξει και άλλες εβδομάδες αβεβαιότητας, διότι θα φύγουν και οι τελευταίοι επενδυτές. Γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ του κόμματός του και των αναγκών των Ελλήνων.

 

Πάντως, σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, για την αβεβαιότητα στην Ελλάδα ευθύνονται και οι πιστωτές της χώρας. Πρέπει και αυτοί να αποφασίσουν τι προτιμούν τελικά: να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση παρά τις επιφυλάξεις τους ή να αφήσουν τη χώρα να καταρρεύσει, με τη δεύτερη επιλογή να κρύβει πολλούς κινδύνους, καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το άρθρο της Die Welt με τίτλο «Τελειώνει ο χρόνος του Τσίπρα», στο οποίο υπογραμμίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Το ερώτημα που θέτει η εφημερίδα είναι για πόσο καιρό μπορεί η Ελλάδα να μην λαμβάνει βοήθεια και παράλληλα να συνεχίζει να πληρώνει τους μισθούς και τις υποχρεώσεις της.

 

Σήμερα αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων στη βουλή, με το οποίο επιθυμεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών της. Παρόλα αυτά διερωτάται η εφημερίδα αν αυτό το πακέτο των μέτρων θα αρκέσει για να πείσει τους πιστωτές της Αθήνας.

 

Πάντως η Welt επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση με την αλλαγή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, ενώ, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι επιθυμεί να ακολουθήσει μια πορεία μεταρρυθμίσεων.