Και από Μάη καλοκαίρι!

Στις… παραλίες ολοταχώς στέλνει ο καιρός τους κατοίκους της χώρας, αφού τις επόμενες ημέρες στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας θα επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

 

Oπως εξηγούν οι μετεωρολόγοι, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει μέχρι και στους 34 βαθμούς Κελσίου, όταν η μέση μέγιστη θερμοκρασία της περιόδου είναι σύμφωνα με τα στοιχεία 24 βαθμοί Κελσίου. Εντονότερη αναμένεται να είναι η ζέστη στην Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία.

 

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόλυτη μέγιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί τέτοια εποχή στη χώρα είναι 33.6 βαθμοί Κελσίου. Αυτή τη φορά αναμένουμε κυρίως τιμές μεταξύ 32 και 33 βαθμών», λέει μιλώντας στο «Εθνος» ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

 

Οι άνεμοι

«Οι δυτικοί άνεμοι που θα επικρατούν σε κάποιες περιοχές θα ευνοούν την άνοδο της θερμοκρασίας. Πρέπει, όμως, να πούμε ότι αυτό που χαρακτήρισε τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή το ότι είχαμε μέγιστες τιμές της τάξεως των 25-27 βαθμών Κελσίου, οι οποίες το βράδυ σε ορισμένες περιοχές έπεφταν αρκετά χαμηλά είναι κάτι που θα συνεχιστεί.

 

Παρότι στην ατμόσφαιρα θα επικρατούν οι συνθήκες για σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, η αραιή συννεφιά και η υγρασία θα εμποδίσουν το φαινόμενο να έχει ακραίες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα θερμοκρασίες της τάξεως των 37 βαθμών Κελσίου».

 

Ο κ. Κολυδάς επισημαίνει ότι οι θερμές αέριες μάζες έχουν ξεκινήσει την πορεία τους από την Αφρική και επηρεάζουν ήδη την κεντρική Μεσόγειο, τη Σαρδηνία και την Κορσική.

 

Η ζέστη αναμένεται να φτάσει σήμερα στην κεντρική και νότια Ιταλία, ενώ από αύριο το κύμα θα επηρεάσει τη Δυτική Ελλάδα και από την Τετάρτη προς Πέμπτη την ανατολική χώρα.

 

«Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται την Πέμπτη. Κυρίως θα επηρεαστούν η Ανατολική Πελοπόννησος και η Στερεά, όπως η Αργολίδα, η Λαμία αλλά και η Θεσσαλία, όπως ο Αλίαρτος, η Καρδίτσα, περιοχές που επηρεάζονται από τους δυτικούς ανέμους και ανεβάζουν θερμοκρασία, αφού οι άνεμοι αυτοί δρουν συχνά ως καταβάτες.

 

Ανεβασμένες θερμοκρασίες θα έχουμε επίσης στην Κρήτη και τις Κυκλάδες, ενώ σε κάποιες περιοχές της Αττικής το θερμόμετρο θα δείξει μέχρι και 32 βαθμούς», συνεχίζει. Η υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου θα σημειωθούν μπόρες.

 

«Το Σάββατο η θερμοκρασία θα έχει επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παρότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν προγνώσεις, διαφαίνεται μια τάση να έχουμε ξανά υψηλές θερμοκρασίες μετά τις 15 Μαΐου. Αυτό θα το γνωρίζουμε, όμως, με μεγαλύτερη ασφάλεια τις επόμενες ημέρες», λέει ο κ. Κολυδάς.

 

Πηγή: Έθνος