Η κυβέρνηση ζητάει από τις ελληνικές πρεσβείες τις αδιάθετες δαπάνες

Να επιστρέψουν άμεσα, μέσω της εφορίας, τυχόν αδιάθετες δαπάνες τους κάλεσε με έγγραφό της η κυβέρνηση τις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.

 

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου εξωτερικών, οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό καλούνται να επιστρέψουν στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις (όπως έκδοση βίζας, πληρεξούσια κ.α.), κρατώντας ωστόσο το κεφάλαιο που χρειάζεται για να καλύψουν τις ανάγκες τους για το επόμενο τρίμηνο.

 

Σημειώνεται ότι τα ποσά αυτά μέχρι σήμερα εν μέρει συμψηφίζονταν με τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες που τους χορηγούσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, καλούνται να επιστρέψουν, άμεσα μέσω ΔΟΥ, τυχόν αδιάθετες δαπάνες, που αφορούν έξοδα για γραφική ύλη, καθαριστικά κ.λπ. του τρέχοντος διμήνου.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών δίνει μάλιστα οδηγίες για κατάθεση στον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ αναφέρει πως στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αποστολή εμβάσματος «η επιστροφή των χρημάτων μπορεί να γίνει σε μετρητά (δεσμίδες μέχρι εκατό τεμάχια ανά χαρτονόμισμα και τυχόν υπόλοιπο σε χωριστή δεσμίδα) με τον διπλωματικό φάκελλο».

 

Πάντως κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών κάνουν λόγο για μία συνήθη διαδικασία που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, η οποία αφορά τις προξενικές αρχές που έχουν αρκετά έσοδα, επισημαίνοντας ότι αυτό που αλλάζει στην προκειμένη περίπτωση είναι μόνο η νομική βάση για την μεταφορά των προξενικών εισπράξεων.

 

Οι εισπράξεις από τις προξενικές πράξεις, όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, πάντα, εξαιρουμένων των λειτουργικών δαπανών των διπλωματικών και προξενικών αρχών μας στο εξωτερικό, ως χρήματα του ελληνικού κράτους, επέστρεφαν στα δημόσια ταμεία του κράτους. Το ίδιο και τώρα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έγγραφο που υπογράφει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών επικαλείται το νόμο 4323 από 27 Απριλίου του 2015 για την «κατεπείγουσα μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος». Αφού η διαδικασία συγκέντρωσης των χρημάτων από προξενεία και γενικά προξενεία είναι παλαιά και γίνεται από δεκαετίες γιατί έπρεπε ο πρέσβυς Σπινέλλης να αποδώσει το αίτημά του στα προβλεπόμενα από τον πρόσφατο νόμο 4323;

 

Κουμουτσάκος: Να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση

 

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα διευκρινίσεις και να ενημερώσει πλήρως για το θέμα της μεταφοράς από τις διπλωματικές και προξενικές αρχές της χώρας, των προξενικών εισπράξεων. «Οφείλει να το πράξει άμεσα για να μη δημιουργούνται στο εξωτερικό εντυπώσεις, που πλήττουν την εικόνα και τα συμφέροντα της χώρας» τόνισε ο κ.Κουμουτσάκος.

 

ΠΑΣΟΚ: Βοηθάει αυτό στη διαπραγμάτευση;

 

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, παρατηρεί ότι η κυβέρνηση «τώρα μαζεύει ότι εισπράξεις έχουν οι πρεσβείες και προξενεία μας από προξενικές πράξεις» και σημειώνει επίσης ότι «η ενέργεια αυτή – ιδίως τις ημέρες αυτές – στέλνει σε όλο το κόσμο το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κολλημένη στο τοίχο λόγω ταμειακών αναγκών».

 

Και αναρωτιέται: «Βοηθάει αυτό την οποία διαπραγμάτευση; Εντάσσεται σε κάποια στρατηγική; Υπαγορεύεται από τη θεωρία των παιγνίων;»