Σακελλαρίδης: Υπάρχει πρόοδος, αλλά παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές»

Στοιχεία άμυνας χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητες για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

 

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ.Σακελλαρίδης, ανέφερε ότι μία συμφωνία δεν μπορεί να είναι επωφελής, εάν από εμάς δεν στοιχειοθετηθούν οι κόκκινες γραμμές. Για να βρεθεί βιώσιμη λύση πρέπει να λυθούν τα τέσσερα ζητήματα, τα οποία έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός: τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, όχι περικοπές σε μισθούς – συντάξεις και ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα»,

 

Ακόμη εξήγησε ότι όταν δηλώνει αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσειςδεν υπονοεί ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές, ενώ ανέφερε ότι «έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος και για αυτό υπάρχει αισιοδοξία, όμως παραμένουν τα ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά ως πλαίσιο για μια συμφωνία αμοιβαία επωφελή».

 

«Δεν έχουμε κάποιο φετίχ με τις κόκκινες γραμμές, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα συστατικά μιας συμφωνίας ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος», συμπλήρωσε.

 

Αναφορικά με τη συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου υπογράμμισε ότι ήταν ένα «ότι ήταν κοινό ανακοινωθέν και άρα δεσμεύει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες της ευρωζώνης

 

Ερωτηθείς για τα σενάρια τελεσιγράφου προς την ελληνική κυβέρνηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «αυτό δεν θα βοηθούσε σε μια αμοιβαία επωφελή λύση καθώς θα τραυμάτιζε τον διάλογο». «Νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει», συνέχισε ο κ.Σακελλαρίδης

 

Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο δημοψήφισμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε απαντήσεις που έχει ήδη δώσει για το θέμα σε προηγούμενα briefing.

 

Όσον αφορά δημοσιεύματα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τη στήριξή του στο Bitcoin και αυτό έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι ο υπουργός Οικονομικών τυγχάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και συνολικά της κυβέρνησης και ότι οι υπηρεσίες αυτές του κ.Βαρουφάκη είχαν δοθει το Δεκέμβριο του 2014, πριν δηλαδή από τις εκλογές.

 

Υπογράμμισε ακόμη, ότι όλοι υπουργοί Οικονομικών έχουν τη δική τους ιστορία και σταδιοδρομία και ότι οι δηλώσεις αυτές του κ.Βαρουφάκη δεν επηρεάζουν τις εργασίες του ή το κύρος του για να επιτελέσει το έργο του.

 

Σχετικά με την πληρωμή της επόμενης δόσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επανέλαβε ότι «ευθύνη της κυβέρνησης είναι να είναι συνεπής στις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις εντός και εκτός Ελλάδος», ζητώντας να επιδειχθεί η ανάλογη συνέπεια και από την πλευρά των πιστωτών.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Σακελλαρίδης τόνισε ότι «δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει λύση τύπου Κύπρου», ενώ επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει τρίτο μνημόνιο».

 

Ερωτηθείς αν υπάρχει το δίλημμα «συμφωνία ή στάση πληρωμών», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα και ότι κινείται προς την εξεύρεση μίας επωφελούς λύσης.