Κομισιόν: Παραμένουν τα κενά στις διαπραγματεύσεις

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, η οποία ωστόσο συντελείται με βραδείς ρυθμούς, κάνει λόγο η Κομισιόν, επισημαίνοντας πως ό,τι και να γίνει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στην Ρίγα δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο για την γεφύρωση των κενών στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών.

 

«Χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα των διαπραγματεύσεων. Χαιρετίζουμε την δέσμευση των ελληνικών αρχών για επιτάχυνση της συνεργασίας με τους θεσμούς με στόχο την επίτευξη μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω. Συνεχίζονται οι εποικοδομητικές επαφές και σημειώνεται πρόοδος, αν και με αργούς ρυθμούς» ανέφερε σήμερα, κατά την διάρκεια τακτικής ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

 

Ερωτηθείς αν αναμένεται περαιτέρω πρόοδος κατά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Ρίγα της Λετονίας στις 21 και 22 Μαϊου, ο Μ. Σχοινάς, απάντησε:

«Φυσικά θα συγκεντρωθούν πολλοί ηγέτες εκεί για δυο ημέρες, θα είναι μια ευκαιρία για συναντήσεις, συζητήσεις, αλλά το σημαντικό στοιχείο περιέχεται στη δήλωση που μόλις έκανα για τις συνομιλίες. Ό,τι και να γίνει στη Ρίγα δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο για την ανάγκη να γεφυρωθούν τα κενά στα εναπομείναντα θέματα που είναι υπό συζήτηση».

 

Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε επίσης για το εάν υπάρχει σενάριο εκπόνησης εναλλακτικού σχεδίου το οποίο θα υποβληθεί υπό τελεσιγραφική μορφή στην Ελλάδα εάν δεν υπάρχει κάποια κατάληξη στις διαπραγματεύσεις και απάντησε ότι τέτοιες σκέψεις δεν υπάρχουν στο επίπεδο της Κομισιόν.

 

Τέλος, αναφορικά με το εάν ο κ. Τσίπρας είχε στείλει πριν δέκα μέρες στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκε επιστολή στην οποία ξεκαθάριζε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.

 

Σχολιάζοντας από την πλευρά του την πορεία των διαβουλεύσων, ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, προειδοποίησε ότι υπάρχει μεν σύγκλιση ΕΕ-Ελλάδας σε διάφορους τομείς, αλλά ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας εξαντλείται, ενώ τόνισε ότι το μόνο σενάριο που επεξεργάζεται η Κομισιόν, είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.