Εκλογές στη FIFA στη σκιά των σκανδάλων

Για τον νέο τους πρόεδρο αποφασίζουν σήμερα τα 209 μέλη της FIFA δύο εικοσιτετράωρα μετά το πρωτοφανές σκάνδαλο που έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι συλλήψεις κορυφαίων στελεχών της.

 

«Ας αποκαστήσουμε τις ζημιές, αρχίζουμε αμέσως να αποκαθιστούμε τις ζημιές», δήλωσε σήμερα από το βήμα του συνεδρίου της FIFA ο Σεπ Μπλάτερ, πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας που διεκδικεί και πέμπτη θητεία εν μέσω του χάους που έχουν προκαλέσει οι κατηγορίες για εκτεταμένη διαφθορά στο πλαίσιο δύο δικαστικών ερευνών στις ΗΠΑ και την Ελβετία.

«Οι ένοχοι, εάν αποδειχθούν ένοχοι, είναι πρόσωπα, όχι το σύνολο του οργανισμού. Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας έριξαν μία σκιά. Ας προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε αυτήν την σκιά, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να κυλιέται στη λάσπη η υπόληψη της FIFA», πρόσθεσε ο Μπλάτερ καταλήγοντας: «Ας συνασπισθούμε για να προχωρήσουμε». 

Ο Σεπ Μπλάτερ, που έχει ξεπεράσει σοβαρές κρίσεις στις τάξεις της FIFA, το 2002 και το 2011, εξασφαλίζοντας τελικά πάντα την επανεκλογή του, προσέφυγε στο τέλος στην αγαπημένη του μεταφορά καλώντας τις 209 ομοσπονδίες να τον ακολουθήσουν: «Το καράβι δεν κλυδωνίζεται πια, και πλέει ήρεμα».

Μοναδικός άλλος υποψήφιος ο Ιορδανός πρίγκιπας, Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν, που παρότι μέχρι προχθές είχε ελάχιστες πιθανότητες εκλογής, βλέπει τις «μετοχές» του να ανεβαίνουν, με τη βοήθεια του FBI.