Παρατείνονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να παραταθούν για έξι μήνες, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2016, οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

 

Οι κυρώσεις στον οικονομικό, ενεργειακό και αμυντικό τομέα της Ρωσίας επιβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2014 για έναν χρόνο, ως απάντηση της ΕΕ στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα αλλά και για τη στήριξη που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες προσέφερε η ρωσική πλευρά στους αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας.

 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν την Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, αναμένεται ότι θα επικυρώσουν την εξάμηνη παράταση των κυρώσεων χωρίς να συζητήσουν περαιτέρω το θέμα, δεδομένου ότι οι πρεσβευτές των “28” στις Βρυξέλλες έχουν καταλήξει σε συμφωνία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

 

“Το νομικό κείμενο που παρατείνει τις κυρώσεις μέχρι τις 31 Ιανουαρίου (2016) παρουσιάστηκε” στους πρεσβευτές της ΕΕ και “υπήρξε ομοφωνία”, είπε μια ευρωπαϊκή πηγή.

 

Οι κυρώσεις, που πλήττουν ολόκληρους τομείς της ρωσικής οικονομίας, όπως τον τραπεζικό και τον πετρελαϊκό, επρόκειτο να λήξουν στα τέλη Ιουλίου.