Σαμαράς: «Κόκκινη γραμμή» η παραμονή στην Ευρώπη και το ευρώ

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, όπου συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο διάλογο που είχε με τον κ. Παυλόπουλο μπροστά στις κάμερες στη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, εξέφρασε τη λύπη του που η συνάντηση αυτή γίνεται υπό «τις σημερινές δραματικές συνθήκες», επισημαίνοντας τον κίνδυνο «να καταρρεύσει ο ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής μας πολιτικής που είναι η συμπόρευση με την Ευρώπη» – κάτι που, όπως είπε, « θα γινόταν εφιάλτης για τον ελληνικό λαό, την αξιοπιστία της χώρας, το μέλλον των παιδιών και για την ασφάλεια της χώρας, ειδικά με όσα γίνονται στην γειτονιά μας».

 

Τόνισε ακόμη πως είναι της άποψης πως η θέση της Ελλάδας είναι εντός Ευρώπης και εντός ευρώ και, όπως είπε, αυτό αποτελεί για τη ΝΔ αδιαπραγμάτευτη εθνική κόκκινη γραμμή, την οποία και υποστηρίζει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. «Καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να την αμφισβητήσει και να τη βάλει σε κίνδυνο» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, δήλωσε πως γνωρίζει την ιστορική διαδρομή και τον ιστορικό ρόλο της ΝΔ στην Ευρώπη, αλλά και την αταλάντευτη προσήλωση του κ. Σαμαρά στο ευρωπαϊκό μέλλον, και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο πρόεδρος της ΝΔ, θα κάνει αυτό που του αναλογεί για να διασφαλίσει την πορεία της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.

 

«Σε ό,τι με αφορά, η πλειοψηφία που με εξέλεξε αλλά και η εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός σε αυτή τη Βουλή, μου επιβάλλουν να διασφαλίσω στα όρια των αρμοδιοτήτων μου αυτή την πορεία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

 

Ολόκληρη η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά:

Λυπάμαι, κ. Πρόεδρε, που σας βλέπω κάτω από τις σημερινές δραματικές συνθήκες, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσει ο ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής μας πολιτικής, που είναι η σύμπλευση, η συμπόρευσή μας, με την Ευρώπη. Πράγμα που θα γινόταν πραγματικά ένας εφιάλτης για όλο τον ελληνικό λαό, για την αξιοπιστία της χώρας, για το μέλλον των παιδιών μας, αλλά και για την ασφάλεια της χώρας, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που περνάει και η γειτονιά μας.
Είμαι της άποψης- με πολύ μεγάλη θέρμη το υποστηρίζω- ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη, στο ευρώ κι ότι αυτή είναι μια θέση που για μας αποτελεί μια αδιαπραγμάτευτη εθνική «κόκκινη» γραμμή, που την υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και ως εκ τούτου, καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να την αμφισβητήσει, πόσω μάλλον να τη βάλει σε κίνδυνο.
Ήθελα να σας μεταφέρω, στο νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την άποψη αυτή.