Νέα συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα – Εν αναμονή νέας πρότασης

Στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης θα συνεχιστεί η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που ξεκίνησε απόψε και ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Οι υπουργοί προσήλθαν στο Eurogroup χωρίς να έχουν λάβει την έκθεση αξιολόγησης των θεσμών επί του σχεδίου συμφωνίας για την Ελλάδα.

 

«Ενημερώσαμε απλά τους υπουργούς για το πού βρισκόμαστε», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα. Το Eurogroup θα συγκληθεί και πάλι αύριο στις 13:00 ώρα Βελγίου», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

 

«Τελείωσε για σήμερα. Το Eurogroup θα συνεχίσει (τις εργασίες του) αύριο στις 13:00″ τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας), έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξ Στουμπ. «Ενημερωθήκαμε για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά δεν υπήρχε τελική πρόταση στο τραπέζι για να αποφασίσουμε. Θα έχουμε μια πρόταση αύριο το πρωί. Είναι σημαντικό να συνεχίζονται οι διαδικασίες. Για να δείξουμε στον έξω κόσμο ότι πάμε σοβαρά για μια συμφωνία», πρόσθεσε.

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

 

Οι υπουργοί της ευρωζώνης εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι, προσερχόμενοι στη σύνοδο, ενώ δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι καλούνται να πάρουν μέρος στο Eurogroup, χωρίς να έχουν στα χέρια τους την έκθεση αξιολόγησης των θεσμών πάνω σε κάποιο σχέδιο συμφωνίας.

 

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στον χώρο όπου έγινε το Eurogroup, δήλωσε ότι οι προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για το ζήτημα δεν προχώρησαν τόσο ώστε τα μέρη να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία σήμερα. Ο Σόιμπλε επισήμανε ότι δεν έχει την αίσθηση πως έχουν αλλάξει πολλά από τη Δευτέρα.

 

Θα δουλέψουμε για να βρούμε μία λύση, η οποία είναι αναγκαία, αλλά και πιθανή, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

 

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι εντατικές και υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Είμαι περίεργος για το πως θα μοιάζει η ευρωζώνη μετά το σημερινή συνεδρίαση, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Καζιμίρ. Επιπλέον, σημείωσε ότι τρία Εurogroup και δύο Σύνοδοι Κορυφής είναι αρκετά για να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα. Οι θεσμοί θα καταλήξουν σε συμφωνία και μετά θα συζητηθεί το ζήτημα στο Εurogroup, πρόσθεσε.

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουις Ντε Γκίντος εξέφρασε τηνελπίδα να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες. O Ντε Γκίντος είπε ότι οι θεσμοί έχουν κάνει αντιπροτάσεις στο ελληνικό κείμενο που κατατέθηκε τη Δευτέρα και οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να το αναλύσουν. Ερωτηθείς αν η νύχτα αναμένεται να είναι μακριά, απάντησε πως το μόνο που ξέρει είναι πωςυπάρχει πολιτική βούληση για εξεύρεση λύσης.

 

Ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γκέρλινγκ, ο οποίος είπε ότι οι υπουργοί δεν έχουν λάβει τα έγγραφα της τεκμηρίωσης του σχεδίου συμφωνίας, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιμένει σε απομείωση του χρέους, κάτι που δεν μπορεί να γίνει δεκτό στην παρούσα φάση, με τους όρους που προτείνονται.

 

Πηγές προσκείμενες στην ελληνική κυβέρνηση ανέφεραν λίγο νωρίτερα ότι η Αθήνα αδυνατεί να συμφωνήσει με τις νέες προτάσεις των πιστωτών, αλλά “οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα”. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, θα πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ.Γιούνκερ.

 

Πηγή: Έθνος