Κομισιόν: Κλειστή αγορά ενέργειας, φουσκωμένοι λογαριασμοί

Ακριβά πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς η αγορά ενέργειας παραμένει κλειστή στη χώρα μας.

 

Αυτό προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, καθώς και από τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

 

Ειδικότερα, ο κ. Κανιέτε, ύστερα από ερώτηση που του υπέβαλε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Σπυράκη τόνισε: «Οι Ελληνες πολίτες και οι ελληνικές εταιρείες πληρώνουν τιμές ενέργειας που είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Τούτο απορρέει επίσης από το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες της ΕΕ όπου δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί μια ανταγωνιστική ενεργειακή αγορά». Ο Ισπανός επίτροπος υπενθυμίζει απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε βάρος της Ελλάδας για τη μη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: «Ηδη το 2008, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οιονεί αποκλειστική πρόσβαση της ΔΕΗ σε λιγνίτη αντίκειτο στον ανταγωνισμό. Η σχετική απόφαση εκκρεμεί στο δικαστήριο της ΕΕ».

 

Συνάντηση

Η παρέμβαση του κ. Κανιέτε έρχεται μία μέρα μετά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος αλλά και η επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ με τους προέδρους των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Μεταξύ αυτών ήταν και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμ. Παναγιωτάκης. Ο τελευταίος σε δηλώσεις του μετά το προχθεσινό γεύμα εργασίας με τους δύο επιτρόπους υποστήριξε: «Θεωρούμε εξαιρετικά άδικο αλλά και αβάσιμο να κατηγορείται η ΔΕΗ ότι μονοπωλεί την αγορά, όταν το μερίδιό της στην ηλεκτροπαραγωγή έχει περιοριστεί στο 61% (α’ τρίμηνο 2015)». Σημειώνεται ότι στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 61% παράγεται από τη ΔΕΗ, το 6% προέρχεται από εισαγωγές ρεύματος, το 11% από ιδιώτες εισαγωγείς, το 17% είναι από τις ΑΠΕ και το 5% από ανεξάρτητους παραγωγούς με μονάδες φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν υψηλές καθώς κανείς, πλην της ΔΕΗ, δεν έχει πρόσβαση στις φθηνές πρώτες ύλες του λιγνίτη και του νερού.

 

Ωστόσο, και από στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι οι ελληνικές βιομηχανίες πληρώνουν 0,13 ευρώ την κιλοβατώρα την τιμή ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 0,12.

 

Πηγή: Έθνος