Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις τράπεζες

Εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα έκτακτα μέτρα που εισηγήθηκε στην κυβέρνηση το Συμβούλιο Συστημικής Σταθεροτητας, εισηγείται στην κυβέρνηση το Συμβούλιο Συστημικής Σταθεροτητας, μετά τις εκροές δισεκατομμυρίων των τελευταίων ημερών, αλλά και τις συνεχείς αναλήψεις από τα ΑΤΜ το Σαββατοκύριακο.

 

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει κλείσιμο των τραπεζών γιαέξι εργάσιμες ημέρες, από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα.

 

Το ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων καθορίστηκε στα 60 ευρώ ανά κάρτα που μπορεί να τροποποιείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Τα ΑΤΜ θα τεθούν σε λειτουργία εντός το πολύ 12 ωρώνκατά την πρώτη μέρα ισχύος της ΠΝΠ.

 

Κατά την τραπεζική αργία τα υποκαταστήματα θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό και θα έχει πρόσβαση σε αυτά μόνον το προσωπικό που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή της παρούσας πράξης, καθώς και την προετοιμασία για την επανέναρξη των συναλλαγών μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας.

 

Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τις τραπεζικές συναλλαγές. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θαλειτουργήσουν για το σκοπό αυτό. Οι μισθοί που καταβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω τραπεζικών λογαριασμών δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

 

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η ΠΝΠ, κατά την τραπεζική αργία δύνανται να πραγματοποιούνται:

 

-Συναλλαγές άνευ περιορισμών, πέραν αυτών που ίσχυαν πριν την έκδοση της παρούσας με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.

 

-Πληρωμές με τη χρήση προπληρωμένων καρτών αποκλειστικά έως του ποσού που εμφανιζόταν ως υπόλοιπο πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας. Νέες προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να εκδοθούν.

 

-Συναλλαγές από απόσταση (ηλεκτρονικής τραπεζικής − Web Banking − ή συναλλαγές διά της τηλεφωνίας), για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.

 

– Αναλήψεις μετρητών μέσω καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό από τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές. Περιορισμοί στα όρια ανάληψης αυτών των καρτών δύναται να καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

 

Παράλληλα, έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η Επιτροπή αυτή θα αντιμετωπίζει αιτήματα για επείγουσες και αναγκαίες πληρωμές, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με το όριο ανάληψης μετρητών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (π.χ. πληρωμές προς το εξωτερικό για λόγους υγείας).

 

Τέλος, όσοι επισκέπτονται ή πρόκειται να επισκεφτούν την Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων δεν αφορούν όσους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στη χώρα τους.

 

Της εισήγησης των έκτακτων μέτρων για τις τράπεζες από το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, που συνεδρίασε το απόγευμα της Κυριακής, είχε προηγηθεί απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παγώσει τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, μετά την εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό αλλά και η ακύρωση της χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας από το Eurogroup.