Μήνυμα Σαμαρά: Το «οχι» σημαίνει ότι δεν θα καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις

Τη σαφή του θέση υπέρ του “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα της Κυριακής διατύπωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. σε διάγγελμά του, σήμερα το απόγευμα.

 

Ο κ. Σαμαράς τόνισε εκ νέου ότι “το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι πλέον ναι ή όχι στο ευρώ και στην Ευρώπη”, σημειώνοντας ότι αυτό διαμήνυσαν όλοι οι ηγέτες της Ευρώπης, ακόμα και οι σοσιαλιστές Ολάντ, Ρέντσι και Σουλτς και ξεκαθάρισαν πως όχι στο δημοψήφισμα θα ισοδυναμούσε με όχι στο ευρώ και στην Ευρώπη.

 

Ο τέως πρωθυπουργός τόνισε ότι το “όχι” θα ήταν “ανυπολόγιστη καταστροφή για πολλά πολλά χρόνια”.

Ανέφερε ότι το “όχι” θα σήμαινε ότι δεν θα καταβάλλονται ούτε συντάξεις, ούτε μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς τα δημόσια έσοδα έχουν καταρρεύσει και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν.

Επιπλέον, είπε, “όχι” σήμαινε ότι θα χαθούν αγροτικές επιδοτήσεις, “πράγμα τραγικό για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και για το σύνολο της ελληνικής περιφέρειας, γιατί, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, όλα τα κοινοτικά κονδύλια θα παρακρατούνται από τα ευρωπαϊκά ταμεία”.

Για τον ίδιο λόγο, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, ένα “όχι” θα σήμαινε πως θα χαθούν και τα ΕΣΠΑ, “δηλαδή θα νεκρώσουν για τα καλά όλα τα εργοτάξια στην Ελλάδα”, ενώ “θα χαθούν και τα χρήματα για όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα”, όπως το Erasmus για τους φοιτητές, αλλά και τα προγράμματα ανεργίας του ΟΑΕΔ και τα προγράμματα για την νεανική επιχειρηματικότητα.

Επισήμανε δε ότι “ήδη οι συνταξιούχοι θα πάρουν αυτή την βδομάδα μόνον 120 ευρώ από τη σύνταξή τους, αφού σταθούν ώρες στις ουρές. Και σε πολλούς μπαίνει στο λογαριασμό μόνο μέρος της σύνταξής τους. Ενώ το όριο αναλήψεων για όλους τους υπόλοιπους κινδυνεύει να πέσει κάτω και από 60 ευρώ την ημέρα”.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προειδοποίησε επιπροσθέτως ότι “αν επικρατούσε το όχι, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ακόμα και για κούρεμα καταθέσεων και για επιστροφή στη δραχμή”.

Σημείωσε, δε, ότι “έξοδος από το ευρώ δεν σημαίνει ότι “κουρεύτηκε” το χρέος. “Ευρώ χρωστάμε και ευρώ θα ξεπληρώσουμε με υποτιμημένες δραχμές. Αυτό θα γονατίσει τη χώρα για τα καλά και για χρόνια. Κι ακόμα μέσα στην Ελλάδα, τα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις τράπεζες επίσης δεν θα κουρευτούν. Κι αυτά θα ξεπληρώνονται με υποτιμημένες δραχμές”, επισήμανε.