Πρώτοι τριγμοί στον τουρισμό

Τους πρώτους τριγμούς στον τουρισμό φαίνεται ότι φέρνει η ρευστή κατάσταση στη χώρα, καθώς ήδη παρατηρείται τάση μείωσης στις κρατήσεις ταξιδιών στις αεροπορικές εταιρείες, η οποία φτάνει κατά περίπτωση ακόμα και στο 40% συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, ενώ παράλληλα άρχισαν και οι πρώτες ακυρώσεις, όπως σημειώνουν τουριστικοί φορείς, και δεν εισάγονται νέες κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχείων.

 

Σ’ αυτό συντελεί και το γεγονός της διακοπής των ταξιδιών από τους Ελληνες τόσο λόγω του δημοψηφίσματος και της ανάκλησης των αδειών όσο και των capital controls.

 

Την ίδια στιγμή, και η ΙΑΤΑ με μήνυμά της ενημέρωσε τους τουριστικούς πράκτορες ότι στο εξής και έως τον Σεπτέμβριο θα προχωρεί σε εκκαθάριση των πωλήσεων αεροπορικών εισιτηρίων ανά εβδομάδα και όχι ανά δεκαπενθήμερο, δημιουργώντας ένα πρόσθετο πρόβλημα στους πράκτορες, δεδομένου ότι οι τράπεζες παραμένουν κλειστές.

 

Για «πρακτική που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες» κάνει λόγο ο πρόεδρος του HATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης, επισημαίνοντας, πάντως, ότι «σαφώς πρόκειται για μια κίνηση που δεν είναι ενθαρρυντική, ειδικά τη στιγμή που τα πρακτορεία οφείλουν σήμερα και τα χρήματα του προηγούμενου μήνα». Διευκρινίζει, πάντως, ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κύμα μαζικών ακυρώσεων.

 

Ωστόσο, και οι τουρίστες που έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα κυρίως στις συναλλαγές τους με τις μικρότερες επιχειρήσεις. Τα εισαγόμενα προϊόντα και ποτά, που χρησιμοποιούνται στα ξενοδοχεία, φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες μίας εβδομάδας έως 10 ημερών, καθώς με τα capital controls δεν υπάρχει η δυνατότητα νέων εισαγωγών.

 

Ομως ζήτημα φαίνεται να δημιουργείται με τη χρήση των πιστωτικών καρτών των τουριστών από μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με το μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, ζητούν από τους πελάτες να πληρώσουν με μετρητά στην προσπάθειά τους να έχουν ρευστότητα: «Η κατάσταση λειτουργεί ως ντόμινο και κινδυνεύει η μοναδική πηγή παραγωγικών εσόδων της χώρας» σημειώνει.

 

Στο μεταξύ, επάρκεια μόνο για 4-5 μέρες ακόμα έχουν τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, με τα οποία θα χρειαστεί να μετακινηθούν και πολλοί ετεροδημότες εκλογείς, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των ιδιοκτητών, Σοφοκλής Φάτσιος.

 

Πηγή: Έθνος