Τι ζήτησε με την επιστολή του στους δανειστές ο Τσίπρας

Την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δημοσιεύουν οι Financial Times. Από το εν λόγω έγγραφο προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να αποδεχθεί τους όρους των δανειστών με ορισμένες τροποποιήσεις στο θέμα του ΦΠΑ για τα νησιά, στον χρόνο αύξησης του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης και τους ρυθμούς κατάργησης του ΕΚΑΣ.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται έτοιμος να αποδεχθεί όλους τους όρους των δανειστών που έπεσαν στο τραπέζι αυτό το σαββατοκύριακο μόνο με λίγες, μικρές τροποποιήσεις, σύμφωνα με δισέλιδη επιστολή του πρωθυπουργού προς τους δανειστές που ήρθε στην κατοχή των Financial Times και φέρει ημερομηνία 30 Ιουνίου.

 

Όπως γράφει ο δημοσιογράφος των FT, Peter Spiegel, στην επιστολή προς την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αναλύεται περαιτέρω το χθεσινό αίτημα για παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα που έχει ήδη λήξει και για το τρίτο πακέτο που διεκδικεί η Ελλάδα, ύψους 29,1 δισ. ευρώ.

 

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει ότι η Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ, με μια όμως αλλαγή: μια ειδική έκπτωση 30% για τα ελληνικά νησιά.

Στο επίσης ακανθώδες θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, ο Τσίπρας ζητά οι αλλαγές για την σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη μέχρι το 2022, να ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο και όχι άμεσα. Ακόμη, συμφωνεί στην κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019, αλλά ζητά η κατάργηση να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς από ότι ζητούν οι δανειστές.

 

Παρότι το πρόγραμμα έχει ήδη λήξει, η εν λόγω επιστολή του Αλ. Τσίπρα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για νέο πρόγραμμα διάσωσης, εντός των επόμενων ημερών εκτιμά ο Peter Spiegel και ήδη η δημοσιοποίηση της επιστολής φαίνεται να έχει θετικό αντίκτυπο στις αγορές, καθώς εκλαμβάνεται ως διάθεση συμβιβασμού από την ελληνική πλευρά.

 

Η νέα πρόταση Τσίπρα αναμένεται να συζητηθεί στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 18.30. Ωστόσο πηγή της ευρωζώνης την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, «η επιστολή Τσίπρα περιέχει στοιχεία που οι υπουργοί δύσκολα θα αποδεχθούν».

 

«Ο πρωθυπουργός δεν αποδέχεται όλους τους όρους των δανειστών»

Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε χθες στους θεσμούς νέα πρόταση που συνοδευόταν από επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που διευκρινίζουν ότι «τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν».

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές «η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική».

 

Όπως αναφέρουν οι πηγές του Μαξίμου, η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει:

 

– Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

– Αναστολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

– Νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.

– Μη εφαρμογή των μέτρων της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.

– Πάγωμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.

 

Επισημαίνουν ακόμη οι κυβερνητικοί κύκλοι ότι σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους.

 

Πηγές: FT, Guardian, Reuters