Φόβοι για ελλείψεις στα τρόφιμα

Σε… αχαρτογράφητα νερά πλέει πλέον η αγορά, με τα στελέχη μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ να μην μπορούν να κάνουν βέβαιη πρόβλεψη για επάρκεια τροφίμων και άλλων αγαθών, ενώ εισαγωγικές επιχειρήσεις εκτιμούν πως στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα λείψουν εισαγόμενες πρώτες ύλες και προϊόντα από το εξωτερικό αξίας τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ.

 

Στα 160 εκατ. ευρώ εκτιμούν και οι εξαγωγείς τις απώλειες εσόδων για το επόμενο δεκαπενθήμερο.

 

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν στο «Εθνος» στελέχη μεγάλων ελληνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, για δύο λόγους δεν μπορούν να κάνουν ασφαλείς εκτιμήσεις ως προς τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς. Αυτοί συνοψίζονται στις επίμονες απαιτήσεις εγχώριων και ελληνικών προμηθευτικών επιχειρήσεων για πληρωμή των παραγγελιών με μετρητά, αλλά και στην αψυχολόγητη συμπεριφορά των καταναλωτών.

 

Στην πρώτη περίπτωση, η απουσία ρευστού δυσχεραίνει τις συναλλαγές και στη δεύτερη η αγοραστική διάθεση των νοικοκυριών είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη λόγω των διαρκών εξελίξεων.

 

Εξάλλου, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εξαγωγικές και οι εισαγωγικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, με βάση την εμπειρία της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στην Κύπρο, ενδέχεται να προκληθούν το προσεχές δεκαπενθήμερο απώλειες της τάξης του 7% στις εξαγωγές και 28% στις εισαγωγές, ήτοι απώλειες εσόδων από εξαγωγές ύψους 80 εκατ. ευρώ ανά εβδομάδα και ελλείψεις εισαγόμενων πρώτων υλών και προϊόντων, συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση.

 

Πηγή: Έθνος