Εμμένει ο Τσίπρας: Το «όχι» δεν σημαίνει ρήξη

Εμμένοντας στη θέση ότι το «Οχι» δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ένα ακόμη διάγγελμά του, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν όλοι στις κάλπες για το δημοψήφισμα με ψυχραιμία, προτρέποντάς τους να επιδείξουν υπευθυνότητα ότι και να επιλέξουν.

 

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι την Κυριακή δεν κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά το αν θα αποδεχθούμε τη συνέχεια μιας πολιτικής, ενώ έκανε αναφορά στην έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, θέση η οποία, όπως ισχυρίστηκε, δεν παρουσιάστηκε ποτέ από την πλευρά των δανειστών στην ελληνική πλευρά.

 

Ακόμη, ο πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα κατά του διχασμού, τονίζοντας ότι λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες πρέπει όλοι και όλες να επιδείξουμε υπευθυνότητα και να σεβαστουμε τις αντίθετες απόψεις και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε το κοινό μας μέλλον.

«Τη Δευτέρα δεν θα έχουμε τίποτα απολύτως να μας χωρίζει» σημείωσε. «Σας καλώ να πείτε όχι στα τελεσίγραφα, στους εκβιασμούς στην εκστρατεία του φόβου, άλλα όχι και στον διχασμό όχι και σε όσους σπείρουν τον πανικό, σας καλώ να αποφασίσετε για μια όρθια και περήφανη Ελλάδα σε μια αλληλέγγυα Ευρώπη».

 

«Την Κυριακή δεν κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Αυτό που κρίνεται είναι αν υπό το κράτος των εκβιασμών θα αποδεχτούμε τη συνέχιση μιας πολιτική, το αδιέξοδο της οποίας ομολογούν και οι ίδιοι οι εμπνευστές της. Την Κυριακή κρίνεται αν θα συνεναινέσουμε στον αργό θάνατο της οικονομίας και στην εξαθλίωση της κοινωνίας. Αν θα αποδεχτούμε να κόψουμε κι άλλο τις συντάξεις ώστε από το υστέρημα των συνταξιούχων να ξεπληρώνουμε ένα μη βιώσιμο χρέος. Ή αν με αποφασιστικότητα ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη προκειμένου να πετύχουμε μια συμφωνία που θα δώσει οριστικά τέλος στην πενταετία της καταστροφής”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

 

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι κανείς δεν αμφισβητεί την παρουσία της χώρας στην Ευρώπη και επανέλαβε ότι “το όχι σε μια μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη”, αλλά συνέχιση της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό.

 

Tο… κακό ΔΝΤ έγινε «σύμμαχος» της κυβέρνησης

 

Ο κ. Τσίπρας, έκανε ιδιαίτερα αναφορά στην έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, κάνοντας λόγο για γεγονός βαρύνουσας πολιτικής σημασίας.

 

Όπως δήλωσε, η έκθεση αυτή αποτελεί “δικαίωση για την ελληνική κυβέρνηση”, διότι επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ αναφέρει ότι ο μόνος τρόπος για να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη είναι να “κουρευτεί” κατά 30% και να δοθεί 20ετής περίοδος χάριτος.

 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η έκθεση του ΔΝΤ δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης να μην αποδεχτεί μια συμφωνία που παρακάμπτει το μείζον ζήτημα του χρέους και επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η πρόταση των θεσμών δεν οδηγεί σε βιώσιμη έξοδο από την κρίση.