ΣΕΒ: Πλήγμα το δημοψήφισμα για επιχειρήσεις και οικονομία

Μεγάλη ζημιά στις επιχειρήσεις και την οικονομία έχουν προκαλέσει η διενέργεια δημοψηφίσματος και η αβεβαιότητα με τις συνεχείς διαπραγματεύσεις του προηγούμενου χρονικού διαστήματος.
Αυτό υποστηρίζει ο ΣΕΒ, μέσα από το μηνιαίο οικονομικό του δελτίο, αν και όπως επισημαίνει η επίτευξη συμφωνίας μπορεί να αποτρέψει την ολοκληρωτική καταστροφή.

 

«Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και η κορύφωσή της τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την ανακοίνωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, του οποίου το αποτέλεσμα ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ, έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη ζημιά στις επιχειρήσεις και το γενικότερο οικονομικό κλίμα. Η διακοπή χρηματοδότησης βασικών λειτουργιών της οικονομίας και των επιχειρήσεων μετά την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων αρχίζει ήδη να επηρεάζει τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας», σημειώνουν οι τεχνοκράτες του Συνδέσμου στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο.

 

Όπως τονίζουν: «Η ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2014 και τα θετικά σημάδια κατά το πρώτο 5μηνο του έτους, κυρίως από τον τουρισμό, τις εξαγωγές, και τη βιομηχανική παραγωγή, κινδυνεύουν να ανατραπούν πλήρως και η οικονομία να εισέλθει σε μια νέα μακροχρόνια ύφεση με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ωστόσο η ζημιά δεν είναι ανεπανόρθωτη. Η επίτευξη συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους μας και το Δ.Ν.Τ., έστω και την τελευταία στιγμή, θα μπορέσει να αποτρέψει την ολοκληρωτική καταστροφή της οικονομίας και να διασφαλίσει τη συνέχιση της δυναμικής που σημειώθηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2015″.

 

Ο ΣΕΒ παρουσιάζει δείκτες που δείχνουν τη δυναμική την οποία είχε αναπτύξει η οικονομία το πρώτο πεντάμηνο του έτους αλλά και στοιχεία που αποκαλύπτουν την κατάρρευση των θετικών αυτών εξελίξεων σε έναν μόλις μήνα.

 

Ειδικότερα, κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους:

-Οι εξαγωγές παρουσίασαν εντυπωσιακή άνοδο το διάστημα Ιαν – Απρ 2015 (+14,8% χωρίς τα πετρελαιοειδή). Αξιοσημείωτη είναι η πορεία των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων (+13,7%) οι οποίες κινούνται ανοδικά για 9ο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, όπως επίσης και των αγροτικών προϊόντων (+21%%).
– Στον τομέα του τουρισμού, κατά την περίοδο Ιαν – Απρ 2015 τόσο οι αφίξεις ταξιδιωτών (+39,1%) όσο και οι εισπράξεις (+14,4%), υπό κανονικές συνθήκες, προσφέρουν ενδείξεις για χρονιά-ρεκόρ το 2015.

– Η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε ανοδικά κατά το πρώτο 4μηνο του 2015 (+1,9%), ενώ η παραγωγή της μεταποίησης χωρίς τα πετρελαιοειδή (+2,7%) παρουσιάζει αύξηση για 7 συνεχόμενους μήνες, με μόνη εξαίρεση τον Ιανουάριο που σημειώθηκε οριακή μείωση.

– Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο το Α’ 3μηνο του 2015 (+29,2%). Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζεται και στον δείκτη παραγωγής στις κατασκευές (+38,4%).

– Ο αγροτικός τομέας φαίνεται να ανακάμπτει από το 2014, καθώς βελτιώνονται οι όροι εμπορίου στη γεωργία – κτηνοτροφία διαμορφώνεται μια αυξητική τάση στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία. Επίσης, ο αριθμός των απασχολουμένων παραμένει σταθερός (480 χιλ.), γεγονός που υποδηλώνει αύξηση της παραγωγικότητας του τομέα. Τα στοιχεία προοιωνίζονται αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλή εισοδήματος των αγροτών το 2015.

– Οι δείκτες που σχετίζονται με το περιβάλλον και ειδικότερα οι εκπομπές CO2 παρουσιάζουν βελτιωμένες επιδόσεις.

Από την άλλη πλευρά:

– Επιδεινώνεται περαιτέρω το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο του 2015, καταγράφοντας χαμηλό 22 μηνών. Στην ίδια κατεύθυνση και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία υποχωρεί σταθερά τους τελευταίους 4 μήνες, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα των τελευταίων 3 ετών, λόγω της μεγάλης ανόδου που είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2015.

– Σε χαμηλό επίπεδο παραμένει ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (PMI) τον Ιούνιο του 2015 (46,9 μονάδες κυρίως λόγω μείωσης παραγγελιών), τιμή χαμηλότερη από του Μαΐου και η δεύτερη χαμηλότερη σε διάστημα δύο ετών (κάτω του 50 ο δείκτης υποδηλώνει αρνητικές προσδοκίες για την μεταποιητική παραγωγή).

– Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα το Α’ 3μηνο του 2015 (26,6%) και μάλιστα διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με το Δ’ 3μηνο του 2014 (26,1%).

– Ο όγκος λιανικών πωλήσεων υποχωρεί τον Απρίλιο (-1,5% χωρίς τα καύσιμα), ενώ το διάστημα Ιανουαρίου– Απριλίου σημειώνει οριακή άνοδο (+0,6%), στην οποία συνέβαλε αρνητικά η πτώση των πωλήσεων τροφίμων (-7%).

– Συνεχίστηκε η εκροή καταθέσεων των νοικοκυριών (€-3 δισ.) και των επιχειρήσεων (€-0,5 δισ.) τον Μάιο του 2015.

– Αρνητική εξακολουθεί να είναι τον Μάιο του 2015 η ροή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα (€-253 εκατ.).

– Συνεχίζεται η υποχώρηση των τιμών, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να καταγράφει μείωση τον Μάιο (-2,1%) για 27ο συνεχόμενο μήνα.

 

Πηγή: Έθνος