Διεθνή ΜΜΕ: «Η ελληνική κυβέρνηση μαζεύει βαλίτσες για Βρυξέλλες»

Τις πρώτες εκτιμήσεις του αποτελέσματος που δείχνουν την επικράτηση του «Οχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα σχολιάζει ο διεθνής Τύπος.

 

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian, Ελένα Σμιθ, πηγές στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, «ετοιμάζουν βαλίτσες» για να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

 

«Οι Έλληνες ψηφίζουν Όχι», αναφέρει στον τίτλο του το BBC, το οποίο μεταδίδει λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

 

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του ελληνικού δημοψηφίσματος.

 

Το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση αναφέρει: «τo 52% των Ελλήνων είπαν “όχι” στους δανειστές , γράφει το γερμανικό περιοδικόFocus στην ιστοσελίδα του σχολιάζοντας την πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος»

 

«Eκλογικό θρίλερ. Το “όχι” προηγείται οριακά έναντι του “ναι”» , τονίζει ηBild, κάνοντας λόγο για «δραματική η κατάσταση μετά το κλείσιμο της κάλπης», ενώ διερωτάτα « Ποιο τελικά θα επικρατήσει; Το ναι ή το όχι;»

 

Με τη σειρά της η Zeit αναφέρει «Το ναι και το όχι σώμα με σώμα», ενώ «To “όχι” προηγείται στο δημοψήφισμα» , υπογραμμίζει η Welt επικαλούμενη τις εκτιμήσεις του αποτελέσματος, επισημαίνοντας ότι η διαφορά από το “ναι” είναι μικρή.

 

«Το Όχι προηγείται στην Ελλάδα και υπάρχει ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. «Η Ελλάδα εισέρχεται πλέον σε μία άγνωστη οικονομική και δημοσιονομική περιοχή, χωρίς ξεκάθαρο μονοπάτι που θα οδηγεί στη συνέχιση της βοήθειας από την Ευρώπη και με τις τράπεζες κλειστές, από την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας εγκατέλειψε ξαφνικά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και προκήρυξε το δημοψήφισμα.Η μοίρα της χώρας βρίσκεται πλέον στα χέρια της ΕΚΤ », επισημαίνει το πρακτορείο.

 

«Οι Έλληνες αποφάσισαν αυτήν την Κυριακή για το άμεσο μέλλον τους. Η συμμετοχή στο ιστορικό αποτέλεσμα έφτασε το 65% και τα πρώτα αποτελέσματα δίνουν την νίκη στο ‘Όχι’ κάνοντας τον Τσίπρα να ελπίζει ότι θα φτάσει ‘αμέσως’ σε μια συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας», γράφει η ισπανική El Mundo.

 

Καθαρή νίκη του «Όχι» βλέπει η El Pais σε ένα δημοψήφισμα που, κατά την ισπανική εφημερίδα, θα σημαδέψει το μέλλον της χώρας μέσα στο ευρώ