Έκτακτο EuroWorking Group

Συνεδριάζει την Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης το Euro Working Group, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματιικές πηγές. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η συνεδρίαση θα γίνει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

 

Εν τω μεταξύ, υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης διέψευσε κατηγορηματικά τηλεδιάσκεψη και του Eurogroup αύριο λέγοντας πως δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια προς το παρόν καθώς «δεν θα ήξεραν τι να συζητήσουν» αναφορικά με την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το αν σχεδιάζεται για αύριο συνεδρίαση του Eurogroup, ο αξιωματούχος, που δεν κατονομάσθηκε, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters «Σε καμία περίπτωση. (Οι υπουργοί) δεν θα ξέρουν τι να συζητήσουν».

Σύγχυση εξάλλου προκλήθηκε και με τον τρόπο συνεδρίασης του Euroworking Group καθώς ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει μέσω συνάντησης στις Βρυξέλλες, στη συνέχεια γνωστοποιήθηκε ότι θα γίνειμέσω τηλεδιάσκεψης. 

Η πραγματοποίηση της συνεδρίασης του Euroworking Group, το οποίο προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων που δίνουν στο «όχι» τη νίκη στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα.

 

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε ότι η Αθήνα θα μπορούσε να καταλήξει μέσα σε 24 ώρες σε συμφωνία με τους δανειστές αν επικρατήσει το «Οχι» στο δημοψήφισμα.

Ερωτηθείς δε για το αν είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα απάντησε πως δεν χρειάζεται να είναι βέβαιος γιατί υπάρχει όμορφη δημοκρατία, επισημαίνοντας πως πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα σε λίγες ώρες.

 

Λίγες ώρες αργότερα, σχολιάζοντας τα όσα δημοσιεύτηκαν σχετικά με τις φερόμενες δηλώσεις του για συμφωνία με τους θεσμούς μέσα σε 24 ώρες, έγραψε στο twitter:
«Σε 24 ώρες θα μπορούσαμε να έχουμε μια συμφωνία, είπα. Αλλά, τα τοξικά μας ΜΜΕ έσπευσαν να αναφέρουν ότι προέβλεψα μια συμφωνία εντός 24 ωρών. Τι να πει κανείς;».

 

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Δευτέρας συνεδριάζει και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προκειμένου να αποτιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να λάβει αποφάσεις για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.