Διεθνής Τύπος: Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας

Μία τελευταία ευκαιρία για να παρουσιάσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων στους ηγέτες της ευρωζώνης σήμερα το βράδυ δίνεται στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες σκληραίνουν τη στάση τους προς την Ελλάδα, μετά την απόρριψη των όρων μνημονίου στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

 

Όπως επισμαίνει η εφημερίδα Financial Times, αξιωματούχοι της ευρωζώνης τόνισαν ότι οι ηγέτες δεν είναι πιθανό να συμφωνήσουν σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη στην έκτκατη σύνοδο των Βρυξελλών, παρά την ελληνική αισιοδοξία.

 

Τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσφιξε ακόμη περισσότερο τη θηλιά για τις ελληνικές τράπεζες, όταν ζήτησε κούρεμα σε ενέχυρα ως αντάλλαγμα για δάνεια έκτακτης ανάγκης. Δεν αποκάλυψε την κλίμακα αυτής της απαίτησης για τα collaterals, αλλά περιμένει οι τέσσερις ελληνικές, συστημικές τράπεζες να διατηρήσουν την πρόσβαση στα δάνεια, ενώ άφησε αμετάβλητο τον ELA στα 89 δισ. ευρώ.

 

Πάντως πολλοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες προειδοποίησαν πως δεν υπήρχε μια σαφή πορεία προς συμφωνία ώστε να είναι πιθανό να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, όταν και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τις πληρωμές ύψους 3,5 δισ. προς την ΕΚΤ. «Το Grexit είναι στα χείλη όλων, αλλά κανείς δεν το λέει πραγματικά», ανέφερε αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες.

 

Η Ευρωζώνη προσπαθεί να βρει απάντηση στο ελληνικό δημοψήφισμα, αναφέρει ο βρετανικός Guardian, επισημαίνοντας ότι την ώρα που μεγαλώνει η ανησυχία ότι οι ελληνικές τράπεζες θα στεγνώσουν απο ρευστό και ότι θα γίνει η ζημιά στην ελληνική οικονομία, οι ελπίδες για μία σημαντική εξέλιξη σβήνουν.

 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζει η εφημερίδα, έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους και εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες για το πώς να απαντησουν στη συντριπτική απόρριψη της λιτότητας στο δημοψήφισμα της Κυριακής. «Καθώς οι ηγέτες της ευρωζώνης ετοιμάζονται για τη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των κυβερνήσεων βρίσκονταν στα χαρακώματα. Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία ανυπομονούν για συμφωνία, ενώ η Γερμανία, η Κομισιόν και οι χώρες της βόρειας Ευρώπης δείχνουν πρόθυμοι να αφήσουν την Ελλάδα να ανησυχεί και να την προσγειώσουν στην πραγματικότητα των κλειστών τραπεζών, της έλλειψης ρευστού και της απομόνωσης, μετά την ευφορία του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

 

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρεται στο παράδοξο της Ελλάδας,: Ενώ στις τράπεζες τα χρήματα τελειώνουν, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος του και με μια νέα στρατηγική θέλει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους του. «Για πρώτη φορά από τότε που εκλέχθηκε πρωθυπουργός ο Τσίπρας αποφάσισε να γίνει ηγέτης και όχι απλώς ο πρόεδρος ενός αριστερού κόμματος», τονίζει το περιοδικό.