Γιούνκερ: Δεν θέλω Grexit!

Θα μιλήσω εδω για το ελληνικό ζητημα γιατι εδω είναι ο χωρος της δημοκρατίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

 

«Θα μιλήσω για το ελληνικό ζήτημα εδώ, που είναι ο χώρος της δημοκρατίας. Ο ρόλος της Κομισιόν είναι πολλές φορές αντικείμενο επικρίσεων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν είναι χάρτινος τίγρης και ο πρόεδρός του δεν είναι λακές κανενός, το κοινοβούλιο ασχολείται με τα θέματα της Ευρώπης», ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος της Κομισιόν.

 

«Σήμερα θα έχουμε μία συνάντηση κορυφής για το θέμα της Ελλάδας. Κι εγώ σέβομαι την ψηφο του ελληνικού λαού, αλλά να καταλαβαίνουμε την ψήφο τους», τόνισε ο Γιούνκερ.

 

«Πρέπει να συζητήσουμε τι σημαίνει να σεβαστούμε την ψήφο των Ελλήνων. Η πλειοψηφία είπε όχι σε ένα κείμενο που είχε ξεπεραστεί όταν τέθηκε σε ψηφοφορία. Το ερώτημα είχε ξεπεραστεί κατά πολύ», σημείωσε. Στο σημείο εκείνο υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες περιορίστηκαν μετά από παρέμβαση του προέδρου, Μάρτιν Σουλτς.

 

Επίσης, σημείωσε ότι θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει την ψήφο του ελληνικού λαού, τονίζοντας πάντως ότι «πρέπει να επιδείξουμε σεβασμό στην λαϊκή ετυμηγορία».

 

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι «αίτημα και βούλησή του είναι να αποφευχθεί ένα Grexit. Δεν θέλω ένα Grexit. Το να πετάξουμε την Ελλάδα εκτός νομισματικής ένωσης ή της ΕΕ δεν είναι κάτι που το θέλουμε».

 

«Η Κομισιόν θα κάνει κάθε προσπάθεια ώστε οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα να επανεκκινήσουν. Τι ΕΕ θα ήμασταν αν σταματήσουμε να συζητάμε, υην Ευρώπη δεν φεύγει κανείς από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κάθεται και διαπραγματεύεται μέχρι το τελευταίο λεπτό», είπε. «Το απόγευμα θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση χωρίς ρητορικές κορόνες Η λύση δεν θα προκύψει σήμερα, αλλιώς θα ήταν μία υπεραπλουστευμένη λύση», τόνισε.

 

Άσκησε, παράλληλα, κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για τον πρόσφατο χαρακτηρισμό «τρομοκράτες», υπογραμμίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο».

 

Τέλος, ο κ.Γιούνκερ είπε ότι «το μπαλάκι βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο και πρέπει σήμερα η κυβέρνηση να μας εξηγήσει πώς μπορεί να επιλυθεί η κρίση».

 

Τα sms με τον Αλέξη Τσίπρα

Στη δευτερολογία του ο Πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε στις κατηγορίες ότι βλέπει το τηλέφωνο του περισσότερο, παρά ότι ακούει τους Ευρωβουλευτές λέγοντας πως ανταλλάσσει μηνύματα με τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Κάνω τη δουλειά μου, σταματήστε να φλυαρείτε», είπε. 

Επιχειρώντας μάλιστα να απαντήσει κυρίως στους ευρωβουλευτές των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων που κατηγορούν την Κομισιόν ότι είναι ένα κλειστό κλαμπ που δεν λαμβάνει υπόψη τα πάθη των λαών, έκανε λόγο για «λαϊκισμό».

«Κάθε εβδομάδα έχω επαφές με Ελληνες πολίτες, αποκάλυψε. Είμαι ένας απ’ τους λίγους που ασχολήθηκα πραγματικά με τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών. Ωστόσο δεν ξεχνώ και την καθημερινότητα των άλλων. Φτώχεια και ανεργία υπάρχει παντού στην Ευρώπη. Οι κατώτατοι μισθοί είναι σε ορισμένες χώρες χαμηλότερος απ’ την Ελλάδα. Οι συνθήκες διαβίωσης χειρότερες σε κάποιες χώρες απ’ ότι στην Ελλάδα. Πρέπει να βλέπουμε τη πραγματικότητα, όχι να δημαγωγούμε. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους Ελληνες πολίτες».