Τριμερής συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ

Συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μαζί ή με τον καθένα ξεχωριστά, θα έχει πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες.

 

Ο πρωθυπουργός, έχοντας ως διαπραγματευτικό «όπλο» το «Όχι» του δημοψηφίσματος και τη στήριξη των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, ξεκινά νέο γύρο επαφών με τους Ευρωπαίους ηγέτες, στοχεύοντας σε μια πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα που θα άρει το αδιέξοδο στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους εταίρους χρηματοδότηση ύψους 7 δισ. ευρώ εντός των επόμενων 48 ωρών, προκειμένου η Ελλάδα να πληρώσει τις άμεσες υποχρεώσεις της και να μην χρεοκοπήσει.

Το τηλεγράφημα του ANSA από τις Βρυξέλλες ήρθε την ώρα που ξεκινούσε το Eurogroup όπου η ελληνική αντιπροσωπεία και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση επί της νέας ελληνικής πρότασης.

Όπως αναφέρεται πρόκειται ουσιαστικά για αίτημα επείγουσας χορήγησης ενός «δανείου-γέφυρα» ώστε να κερδηθεί ο απαραίτητος χρόνος μέχρι να καταλήξουν Ελλάδα και δανειστές σε μία κοινώς αποδεκτή λύση.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι το αίτημα θα διατυπωθεί επισήμως στην Σύνοδο Κορυφής το βράδυ.

Την ίδια ώρα η γερμανική εφημερίδα SZ στην ηλεκτρονική της έκδοση αποκαλύπτει στοιχεία της ελληνικής πρότασης μέτρων, αναφέροντας ότι δεν διαφέρουν σημαντικά από όσα απορρίφθηκαν στο δημοψήφισμα και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ΦΠΑ 13% στην εστίαση, διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και περιορισμένες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.