Εκρηκτική η κατάσταση στη Λέσβο από τους παράνομους μετανάστες

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και ξεπερνά τις δυνατότητες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, καθώς μόνο χθες έφθασαν στη Λέσβο 1.700 επιπλέον παράτυποι αλλοδαποί, κάτι που καθιστά σαφές ότι πρόκειται για πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης και γιατί όχι του ΟΗΕ, δήλωσε ο αναπληρωτής Γ. Γρ. αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Τζανέτος Φιλιππάκος.

 

Παράλληλα, ανέφερε ότι εκτονώθηκε η ένταση που δημιουργήθηκε χθες και σήμερα το πρωί στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα στον πρόχειρο καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων στο Καρά Τεπέ, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη σίτιση των αλλοδαπών και τη λειτουργία του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) στη Μόρια.

Ωστόσο, ο κ. Φιλιππάκος τονίζει ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό στην περιοχή και ξεπερνά τις δυνατότητες της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, καθώς μόνο χθες έφθασαν στη Λέσβο 1.700 επιπλέον παράτυποι αλλοδαποί, κάτι που καθιστά σαφές «ότι πρόκειται για πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης και γιατί όχι του ΟΗΕ».

Από πλευράς υπουργείου, σημειώνει ο κ. Φιλιππάκος, γίνονται προσπάθειες και στη Μυτιλήνη για ταχύτατη ταυτοποίηση. Γι αυτό και έχουν αποσταλεί στο νησί τέσσερα επιπλέον συνεργεία – κινητές μονάδες, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία ταυτοποίησης και αποχώρησης των προσφύγων από το νησί.

Χθες το βράδυ 500 περίπου Αφγανοί από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ απαίτησαν την άμεση μεταφορά τους στο ΚΕΠΥ της Μόριας, ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία της αναχώρησής τους για την Αθήνα. Οι 500 Αφγανοί διαμαρτύρονταν διότι, όπως υποστήριζαν, οι Σύροι πρόσφυγες φεύγουν εντός δυο ημερών από το νησί, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τις άλλες εθνικότητες.

 

Μάλιστα, για μια περίπου ώρα έκλεισαν τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από την πόλη της Μυτιλήνης στην ανατολική και βόρεια πλευρά του νησιού. Συνολικά, στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ που διαθέτει στοιχειώδεις υποδομές για 300 περίπου άτομα, αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι διαμένουν προσωρινά περισσότερα από 3.500 άτομα.