Επεισόδια μεταξύ μεταναστών για μια μερίδα φαγητό στη Λέσβο

Με βραδυφλεγή βόμβα, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, μοιάζει η κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο, όπου περισσότεροι από 4.000 παράτυποι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν γεμίσει ασφυκτικά τους δύο χώρους κράτησης και ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά, καθώς οι εισερχόμενοι είναι κατά πολύ περισσότεροι από αυτούς που αναχωρούν για τα ηπειρωτικά της χώρας.

 

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε άλλη μια εξέγερση μερίδας μεταναστών που κρατούνται προσωρινά στο πρώην Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Καρά Τεπέ. Μερικές εκατοντάδες άτομα έκλεισαν για μια ώρα το δρόμο Μυτιλήνης – Παναγιούδας και φώναζαν συνθήματα όπως «Free to go» και «Athina», ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών ταυτοποίησης, καταγραφής και μεταφοράς τους στην πρωτεύουσα, προκειμένου να συνεχίσουν το μακρύ μεταναστευτικό τους ταξίδι προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

 

Οι μετανάστες, στην πλειονότητά τους με καταγωγή από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, διαμαρτυρήθηκαν, παράλληλα, για τις συνθήκες κράτησης στο Καρά Τεπέ και την απουσία επαρκών χώρων υγιεινής. Η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι, όταν πολλοί από τους εξεγερθέντες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής της Μόριας, για την καταγραφή τους.

Λίγη ώρα αργότερα, η περιοχή θύμιζε και πάλι πεδίο μάχης, όταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες «πολιόρκησαν» το φορτηγάκι της εταιρείας catering που έφτασε για να διανείμει το μεσημεριανό φαγητό τους. Οι συγκεντρωμένοι διαπληκτίστηκαν άγρια μεταξύ τους για τη διεκδίκηση καλύτερης θέσης, αλλά και με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας εστίασης, όταν εκείνος επιχείρησε να απομακρυνθεί για να διασώσει την περιουσία του από ενδεχόμενες φθορές.

Την ίδια ώρα στη Μυτιλήνη βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη για το πρόβλημα των μεταναστών, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Βασίλη Παπαδόπουλου και του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλλη Θεοδοσιάδη. Στη σύσκεψη δόθηκαν οδηγίες για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Συμμετείχαν η περιφερειάρχης Β.Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός και εκπρόσωποι της αστυνομίας και του λιμενικού.