Δημήτρης Αντωνίου προς δανειολήπτες: «Παγίδες στη ρύθμιση δανείων»

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

«Μην σπεύδετε στις τράπεζες» καλεί τους δανειολήπτες ο δραστήριος καρδιολόγος από τη Χαλκίδα Δημήτρης Αντωνίου. Μιλώντας στη πρωινή εκπομπή του Radio1d.gr και στους δημοσιογράφους Αντρέα Σταματόπουλο και Σάκη Αποστολάκη, ο κ.Αντωνίου υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις που προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες κρύβει παγίδες. Και κυρίως ότι στις νέες συμβάσεις που θα κληθούν να υπογράψουν για να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, θα υπάρχει πλέον ο όρος ότι θα επιτρέπεται η πώληση του δανείου τους σε τρίτους, δηλαδή στα distress funds.

“Κρύβει παγίδες η νέα ρύθμιση δανείων που οι τράπεζες θα προτείνουν στους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια. ΟΙ δανειολήπτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις νέες συμβάσεις που θα τους δώσουν οι τράπεζες για να υπογράψουν και θα πρέπει να τις διαβάσουν πολύ καλά πριν συμφωνήσουν σε οτιδήποτε. Κι αυτό γιατί στις νέες συμβάσεις θα περιλαμβάνονται όροι που θα επιτρέπουν την πώληση των κόκκινων δανείων σε τρίτους, που δεν θα είναι άλλοι από τις εταιρείες distress funds, οι οποίες μετά θα μπορούν, καθώς οι ίδιοι οι δανειολήπτες θα έχουν ήδη συμφωνήσει εγγράφως σε αυτό, να αρπάξουν την ακίνητη περιουσία τους».

Όπως επισήμανε ο Δ.Αντωνίου, αυτή τη στιγμή, το Κανονιστικό Πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών distress funds που ετοίμασε η Τράπεζα της Ελλάδος, είναι ακριβώς ίδιο με αυτό που ίσχυε από το 2003 μέχρι τώρα για τις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού που είχαν ιδρύσει οι τράπεζες, στις οποίες μεταβίβασαν τη διαχείριση και μόνον των κόκκινων δανείων. Όπως συνέβαινε και πριν με τις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού, έτσι και τώρα, ο νόμος δεν επιτρέπει στις τράπεζες να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια σε τρίτους, αλλά μόνο αν εκχωρήσουν τη διαχείρισή τους. Τα distress funds δεν θα μπορούν να απαιτήσουν την αποπληρωμή των κόκκινων δανείων από τους δανειολήπτες, χωρίς τη δική τους σύμφωνη γνώμη. «Το μόνο που μπορούν να κάνουν τα distress funds», πρόσθεσε ο Δ.Αντωνίου, «είναι να προτείνουν στους δανειολήπτες έναν ευκολότερο τρόπο αποπληρωμής του δανείου τους. Και δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο, αν ο δανειολήπτης δεν δεχτεί τη νέα ρύθμιση που θα του προτείνει κάποιο distress fund», κατέληξε.

Γι αυτό το λόγο κάλεσε τους δανειολήπτες να μην τρομοκρατούνται από τις απειλές των τραπεζών ότι μπορεί να χάσουν την ακίνητη περιουσία τους αν δεν προσέλθουν στις τράπεζες, αλλά να περιμένουν και να μην προχωρήσουν σε κινήσεις πανικού.