Θοδωρής Σδούκος: Δεν διαχωρίζουμε πρόσφυγες από οικονομικούς μετανάστες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

«Εμείς δεν δεχόμαστε αυτόν τον διαχωρισμό που προσπαθούν να επιβάλλουν μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Οι οικονομικοί μετανάστες δεν είναι ζώα που δεν δικαιούνται τη συμπόνια μας και μπορείς να τους βάζεις σε βάρκες και να τους απελάσεις». Αυτό δήλωσε σήμερα στο radio1d.gr και σους δημοσιογράφους Αντρέα Σταματόπουλο και Σάκη Αποστολάκη ο Θοδωρής Σδούκος, μέλος της Ένωσης Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης. «Δεν θεωρούμε αυτή τη προσέγγιση ανθρώπινη», πρόσθεσε.

Όπως είπε, αυτοί που έχουν κάνει τους πολέμους και διέλυσαν όλες τις χώρες της παλιάς ζώνης όπου υπήρξαν αντιαποικιοκρατικοί αγώνες σε Αφρική και Ασία, τώρα έρχονται και όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα για να επέλθει η ειρήνη σ’αυτές της χώρες και να μην δημιουργούνται κύματα προσφύγων και μεταναστών, αλλά όλο αυτό το κύμα προσφυγιάς προσπαθούν να το στείλουν από δω κι από κει. Πρόκειται για μια αντιμετώπιση απαράδεκτη. «Εμείς μιλάμε από τη σκοπιά των δικαιωμάτων της φτωχολογιάς, του απλού κόσμου και μέσα σ’αυτούς περιλαμβάνουμε και τους πρόσφυγες. Δεν τους θεωρούμε εχθρούς, δεν τους θεωρούμε πρόβλημα για τη χώρα μας», τόνισε.

Επισήμανε ότι δεν μπορεί το θέμα αυτό να αντιμετωπιστεί από μόνο μία χώρα, την Ελλάδα, και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται προφανώς σε ένα αδιέξοδο, στο οποίο θα βρισκόταν κάθε χώρα που θα καλούνταν να αντιμετωπίσει μόνη της μία τέτοια κατάσταση και προσπαθεί να συνταιριάσει μια πολιτική που δεν συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά προσπαθεί να πείσει ότι δεν μπορεί να πάρει όλο το βάρος πάνω της.

«Κανονικά πρέπει να προσπαθείς να τους εντάξεις σε ένα καθεστώς ανθρώπινο και με εργασιακή αποκατάσταση. Δεν υιοθετούμε την άποψη ότι η ανεργία διογκώνεται επειδή υπάρχουν οι μετανάστες. Το θέμα είναι ότι ασκείται συνεχώς μία πολιτική η οποία δεν θίγει τον πλούτο πουθενά, και πάντα την πληρώνει η κατώτατη βαθμίδα πολιτών. Και η πιο κατώτατη είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αμέσως μετά είναι οι φτωχοί, οι άνεργοι κλπ. Και προσπαθούν να βάλλουν τη μια κατώτερη βαθμίδα απέναντι στην άλλη, χωρίς να θίγουν τα κεκτημένα των πλουσίων», υπογράμμισε.

Ο Θ.Σδούκος ζήτησε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος και τόνισε ότι αυτό θα γίνει με την πίεση των κινημάτων πολιτών που αντιτίθενται στον διαχωρισμό μεταξύ οικονομικών μεταναστών και προσφύγων, αλλά βλέπουν όλους τους φτωχούς και τους κυνηγημένους ως ανθρώπους με ίσα δικαιώματα στη ζωή.

Ακούστε την συνέντευξη στο ηχητικό:

Σ.Α. / Radio1d.gr