Δ. Σαρηγιάννης στο radio1d.gr: “Η ρύπανση στη Θεσσαλονίκη είναι ταξική”

Η σκόνη της Σαχάρας αλλά και τα άσχημα συντηρημένα αυτοκίνητα αυξάνουν τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο ο αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που έχει στη Δημόσια Υγεία η ρύπανση του περιβάλλοντος. 

“Ευτυχώς μετά τις φοβερές υπερβάσεις στην τιμή μικροσωματιδίων το χειμώνα που στη Θεσσαλονίκη έφταναν τα 220-240 με όριο τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, λήφθηκαν  μέτρα και κυρίως άλλαξε συμπεριφορά ο κόσμος. Το βασικό είναι πως η ρύπανση παραμένει…ταξική. Οι υπερβάσεις στις τιμές λόγω καύσης ακατάλληλων ξύλων για παράδειγμα ήταν περισσότερες στη δυτική πλευρά της πόλης”, εξηγεί στο radio1d.gr ο κ Σαρηγιάννης.

 

Πάντως μετά και τις προτάσεις που κατατέθηκαν από την ομάδα του ΑΠΘ προς το Υπουργείο Υγείας, η Ελλάδα διαθέτει πλέον μια ισχυρή …ασπίδα λήψης προληπτικών μέτρων σε περίπτωση υπερβάσεων. Το ζήτημα είναι να εφαρμόζονται.

Πάντως η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ ετοιμάζει μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη με δείγμα 1500 ατόμων όπου θα μετρηθεί η έκθεση του πληθυσμού και ιδιαίτερα εγκύων, μητέρων και παιδιών , ευπαθών ομάδων στη ρύπανση.

 

“Πρόκειται για το πρόγραμμα HEALS ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με χρηματοδότηση που φθάνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και που στόχο έχει τη διακυβερνητική καμπάνια σε όλη την Ευρώπη για την πρόληψη πολλών ασθενειών που έχουν άμεση σχέση με την περιβαλλοντική ρύπανση. Γίνεται προσπάθεια να μειωθεί το κόστος της νοσηλείας και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής σε όλη την Ευρώπη γι αυτό και λαμβάνονται πλέον μέτρα για να μη…φτάσει κανείς στο νοσοκομείο!” επισημαίνει ο κ Σαρηγιάννης.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr