Η χελώνα και η φωτιά…

“Περπατάμε με ρυθμούς χελώνας, ενώ πίσω μας έχουμε φωτιά”. Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας, στο θέμα της δημιουργίας ευρωπαϊκού ταμείου για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών.

 

Μιλώντας στο radio1d.gr υπογράμμισε ότι η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται επιπλέον ανακεφαλοποίηση περίπου 6 δισ. ευρώ, είναι σαφώς λιγότερα χρήματα από τα 50 δισ που δόθηκαν για τη σωτηρία των τραπεζών.

 

“Η Οδηγία που ετοιμάζεται για την προστασία των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ σε όλη την ΕΕ προβλέπει και τη δημιουργία ενός ταμείου που θα καλύπτει διάφορες ανάγκες. Από αυτό το ταμείο θα μπορούσαν να αντληθούν τα 6 δισ ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες. Μονο που το ταμείο θα έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του σε… οκτώ χρόνια και θα έχει αρχικά διαθέσιμα μόλις 55 δισ ευρώ για όλη την ΕΕ!”, είπε χαρακτηριστικά.

 

Χαρακτήρισε “φαύλο κύκλο” το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς από την μία τσέπη του δημοσίου βγαίνουν λεφτά και στην άλλη τσέπη καταλήγουν. Πρότεινε την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, το οποίο μπορεί να επιφέρει έσοδα στο κράτος έως 2 δισ ευρώ το χρόνο, λέγοντας ότι ήδη έχει ενημερώσει τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, με τον οποίον είναι γνωστοί.

 

Τέλος, ζήτησε την αλλαγή “αναπτυξιακή και επιχειρηματικής κουλτούρας” προκειμένου να προσέλθουν επενδυτές στη χώρα, υπογραμμίζοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr