Νίκος Χουντής: Η ελληνική κυβέρνηση πουλάει τα κόκκινα δάνεια

chountis

Για τα κόκκινα δάνεια, την οικονομία και τις τράπεζες μίλησε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής στο radio1d.gr και την εκπομπή “Οι Απέναντι” με τους Ανδρέα Σταματόπουλο και Σάκη Αποστολάκη.

Ο κ. Χουντής ήταν από τους ελάχιστους που είχε προειδοποιήσει τους Έλληνες τι εστί μνημόνιο και είχε αναγκάσει τον Όλι Ρεν να αποκαλύψει στο Ευρωκοινοβούλιο πως η Ελλάδα είχε εκχωρήσει την διαπραγμάτευση του εχρέους στους δανειστές της. Μετά από τόσα χρόνια φαίνεται πως έχουν χειροτερέψει τα πράγματα καθώς ο Πιέρ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χουντή είπε ότι: «Η σύνθεση των νέων Διοικήσεων των Τραπεζών, που με τις νέες διαδικασίες φωτογραφίζουν υπαλλήλους διεθνών οικονομικών οίκων αξιολόγησης και ξένων τραπεζών, αναδεικνύεται πολύ κρίσιμος παράγοντας για την πώληση η όχι των κόκκινων δανείων στα distress funds» και πρόσθεσε ότι «Δεν μπορούμε με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο να υποχρεώσουμε τις Τράπεζες να πωλήσουν τα κόκκινα δάνεια στα distress funds αλλά πρέπει να άρουμε όλα τα εμπόδια να το πράξουν εφόσον το επιθυμούν», διευκρινίζωντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την άρση των νομικών και άλλων εμποδίων κατά την εξυπηρέτηση και διάθεση των κόκκινων δανείων ώστε να εξασφαλιστεί ότι η επιλογή της πώλησής τους είναι δυνατή».

Από την πλευρά του ο κ. Χουντής σχολίασε:

«Η επιβολή από τους δανειστές του νέου τρόπου επιλογής των Διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, που φωτογραφίζουν υπαλλήλους διεθνών οίκων αξιολόγησης και ξένων τραπεζών, σε συνδυασμό με τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να άρει όλα τα εμπόδια ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα πώλησης των κόκκινων δανείων, ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για την πώλησή τους στα distress funds.

Οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες, τόσο για τις ελληνικές οικογένειες και τις επιχειρήσεις, όσο και για το μέλλον των ίδιων των ελληνικών τραπεζών.

Η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να κρυφτεί πίσω από τις νέες Διοικήσεις των τραπεζών που θα σπεύσουν να πωλήσουν τα κόκκινα δάνεια στα ξένα distress funds, διότι είναι αυτή η οποία συμφώνησε και υπέγραψε για τις νέες διαδικασίες ανάδειξης των Διοικήσεων των Τραπεζών οι οποίες είναι πλέον ευάλωτες, τόσο στις πολιτικές πιέσεις των δανειστών, όσο και στις επιθυμίες των ξένων συμφερόντων να «βάλουν χέρι» στα δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων».