ΟΗΕ: Οι τζιχαντιστές δολοφονούν κάθε ημέρα την παιδική αθωότητα

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πωλούν παιδιά που έχουν απαγάγει στοΙράκ ως “σκλάβους του σεξ” ενώ σκοτώνουν πολλούς νέους σταυρώνοντάς τους ή θάβοντάς τους ζωντανούς, κατήγγειλε η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού τωνΗνωμένων Εθνών.

 

Νεαρά αγόρια κάτω των 18 ετών χρησιμοποιούνται επίσης ολοένα και περισσότερο ως βομβιστές αυτοκτονίας, ως πληροφοριοδότες ή ανθρώπινες ασπίδες για να “προστατεύσουν” εγκαταστάσεις του ΙΚ από τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού.

 

“Πραγματικά, ανησυχούμε βαθιά για τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες αυτών των παιδιών, ιδίως εκείνων που προέρχονται από μειονότητες και όχι μόνο”, τόνισε η Ρενάτε Γουίντερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Το πρόβλημα είναι τεράστιο”, πρόσθεσε.

 

Θύματα των τζιχαντιστών πέφτουν αδιακρίτως παιδιά της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι, παιδιά από χριστιανικές κοινότητες αλλά ακόμη και ανήλικοι σιίτες και σουνίτες. “Είχαμε αναφορές ότι παιδιά, ιδίως παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποιο διανοητικό πρόβλημα, χρησιμοποιήθηκαν ως βομβιστές αυτοκτονίας, πιθανότατα χωρίς ούτε καν να καταλαβαίνουν τι έκαναν. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, έδειχνε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, περίπου οκτώ ετών ή και μικρότερα, να εκπαιδεύονται για να γίνουν στρατιώτες”, είπε η Γουίντερ.

 

Το Ισλαμικό Κράτος έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους από πέρσι το καλοκαίρι, όταν ίδρυσε ένα “χαλιφάτο” στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν σε αυτήν την “εκστρατεία του τρόμου”, όπως την αποκαλούν τα Ηνωμένα Έθνη. Την Τρίτη, η τζιχαντιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με την εκτέλεση ενός Ιορδανού πιλότου, που τον έκαψαν ζωντανό.

 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Επιτροπή, που εξέτασε για πρώτη φορά από το 1998 την κατάσταση όσον αφορά τα δικαιώματα των παιδιών στο Ιράκ, έκανε λόγο για “συστηματικές εκτελέσεις παιδιών που ανήκουν σε θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες από το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, πολλές περιπτώσεις μαζικής εκτέλεσης αγοριών αλλά και αναφορές για αποκεφαλισμούς και σταυρώσεις παιδιών ή ακόμη και παιδιά που τα έθαψαν ζωντανά”.

 

Πάρα πολλά παιδιά έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε αεροπορικές επιδρομές ή βομβαρδισμούς των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας ενώ άλλα πέθαναν “από αφυδάτωση, από την πείνα ή τη ζέστη”, πρόσθεσε.

 

Το ΙΚ διαπράττει επίσης “συστηματική σεξουαλική βία” καθώς “απαγάγει παιδιά και τα μετατρέπει σε σκλάβους του σεξ”. “Παιδιά από μειονότητες έχουν αιχμαλωτιστεί σε πολλές περιοχές πωλήθηκαν στις αγορές αφού τους κόλλησαν επάνω τους καρτελάκια με την τιμή τους, τα πούλησαν σαν σκλάβους”, κατήγγειλε η Γουίντερ.

 

Οι 18 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην έρευνα κάλεσαν τις ιρακινές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για “να σώσουν τα παιδιά” και να προσάγουν σε δίκη τους υπεύθυνους αυτών των εγκλημάτων.

 

“Έχουν καθήκον να προστατεύσουν όλα αυτά τα παιδιά. Το θέμα είναι, πώς θα το καταφέρουν αυτό υπό αυτές τις συνθήκες;” διερωτήθηκε η Γουίντερ.