Παγίδα η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

ΦΩΤΟ: FOSPHOTOS

ΦΩΤΟ: FOSPHOTOS

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που μελετά το υπουργείο Οικονομικών, μπορεί να ανοίξει το δρόμο στο πλειστηριασμό ακινήτων και πρώτης κατοικίας. Κι αυτό γιατί, η μείωση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων στα επίπεδα της εμπορικής, σημαίνει ότι οι εταιρείες – κοράκια, τα distress funds, θα μπορούν να αρπάξουν το ακίνητο του κάθε δανειολήπτη σε χαμηλότερη αξία, καθώς δεν θα υπάρχει η προστασία της αντικειμενικής αξίας. Αλλά ο δανειολήπτης, εκτός του ότι θα χάσει το ακίνητό του, θα συνεχίσει να πληρώνει το δάνειό του στο αρχικό ποσό της αξίας του, χωρίς καμία απολύτως μείωση.  Αλλά και πέραν αυτού, θα αυξάνεται νη οφειλή των νομίμων κληρονόμων του δανειολήπτη, σε βάθος χρόνου.

Το υπουργείο Οικονομικών μελετά να κάνει αυτό ακριβώς που θέλουν οι τράπεζες και τα distress funds. Άλλωστε, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει ήδη χαράξει το υπουργείο Οικονομικών, στόχος των αναπροσαρμογών είναι οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές τους. Με λίγα λόγια, θέλει να βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν εύκολα από τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, αλλά και τα distress funds να αρπάξουν σε ελκυστικές, ή αλλιώς εξευτελιστικές τιμές, την ακίνητη περιουσία και την κύρια κατοικία του Έλληνα δανειολήπτη που αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του.

Αυτό η κυβέρνηση το κρύβει. Αντίθετα προσπαθεί να περάσει στη κοινή γνώμη την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σαν κάτι το θετικό, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και τη δυνατότητα υπαγωγής περισσότερων δανειοληπτών στο νέο νόμο Κατσέλη. Γι αυτό και βιάζεται να περάσει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. Ώστε όλα να είναι έτοιμα για τις τράπεζες και τα distress funds μέχρι τη 1 Ιανουαρίου 2016, που θα ξεκινήσει να ισχύει ο νέος νόμος γι τα ακίνητα και αναμένεται να ξεκινήσει καταιγίδα πλειστηριασμών. Δεν είναι τυχαία η βιασύνη της κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Σκοπός της όλης βιασύνης δεν είναι η προστασία του δανειολήπτη, αλλά να είναι έτοιμο το περιβάλλον που απαιτούν τα distress funds για να αρχίσουν να αρπάζουν ακίνητα σε χαμηλές τιμές. Ήδη, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου συγκροτείται επιτροπή που θα υποβάλλει τις προτάσεις για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στην περιφέρεια Αθηνών. Εκεί υπάρχουν ξενοδοχεία και άλλα ακίνητα-φιλέτα, που οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να δανειστούν για να μπορέσουν να τα σώσουν. Σιγά σιγά το πρόγραμμα θα εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως στα νησιά και άλλες τουριστικές περιοχές. Το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής προβλέπει ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την 1.1.2017.

Το υπουργείο Οικονομικών διαδίδει ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης αλλά και η διασφάλιση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ στα επίπεδα του 2015. Δηλαδή οι όποιες αναπροσαρμογές και διορθώσεις αδικιών γίνουν στον ΕΝΦΙΑ του 2016 το συνολικό εισπρακτικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ίδιο με φέτος και να οδηγεί σε έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ.