Το ΤΣΜΕΔΕ κυνηγάει τους μηχανικούς αλλά όχι τις τράπεζες

politikos-mixanikos

Πολιτική δύο ταχυτήτων από το ΤΣΜΕΔΕ όσον αφορά χρήματα που χάνει το ταμείο. Από τη μια κυνηγάει τα μέλη του που δεν μπορούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, από την άλλη τηρεί σιγή ιχθύος απέναντι στις τράπεζες που επένδυσε, αλλά έχασε τα χρήματά του.

Ο λόγος για την Attika Bank, από την οποία όπως διαβάζουμε το ΤΣΜΕΔΕ έχασε 267 εκατ. ευρώ από χρήματα των ασφαλισμένων στο ταμείο του, που είχε επενδύσει στην εν λόγω τράπεζα. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, το ΤΣΜΕΔΕ επένδυσε 382 εκατ. ευρώ και η αξία αυτής της επένδυσης ήταν στις 3 Μαρτίου του 2016 περί τα 115 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα συμπεριλάβουμε στο ΤΣΜΕΔΕ και τις παρελθούσες ζημίες περί τα 370 με 400 εκατ. τότε οι ζημίες μετεξελίσσονται σε χάος φθάνουν τα 650 εκατ. ευρώ.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι εύλογα, και μάλιστα για τους μηχανικούς – μέλη του ΤΣΜΕΔΕ. Θα κυνηγήσει νομικά το ταμείο την Attika Bank για την απώλεια όλων αυτών των εκατομμυρίων; Θα κυνηγήσει τη τράπεζα όπως κυνηγάει τα μέλη του που, λόγω της πλήρους κατάρρευσης του τομέα της οικοδομής, δεν μπορούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στα ταμεία τους; Είναι απορίας άξιο πώς το ΤΣΜΕΔΕ κυνηγάει τα άνεργα πλέον μέλη του, αλλά δεν αντιδρά προς τη συγκεκριμένη τράπεζα η οποία έχασε τα χρήματα αυτών των ίδιων των μελών του τα οποία κυνηγάει. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι κάποτε είχαν δουλειά και χρήματα, αλλά πλέον είναι άνεργοι και, όχι μόνο δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, αλλά ούτε να εξυπηρετήσουν τα τραπεζικά τους δάνεια και, βέβαια, παλεύουν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Δυστυχώς όμως, οι μηχανικοί δανειολήπτες, δεν έχουν μόνο τις τράπεζες που τους κυνηγάνε για να τους πάρουν τα σπίτια, αλλά και το ίδιο τους το ταμείο, το οποίο πλήρωναν και συντηρούσαν επί σειρά ετών.

Είναι πράγματι οξύμωρο το ταμείο που πληρώνεις επί χρόνια και λειτουργεί από τις εισφορές σου, τώρα που το έχεις ανάγκη να δείχνει το σκληρό του πρόσωπο και να σε κυνηγάει, παρά το ότι είναι αυτό που γνωρίζει πολύ καλύτερα από τον καθένα το πρόβλημα που υπάρχει στο συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο. Και από την άλλη, να βλέπεις ότι τα χρήματα που κατέβαλες επί χρόνια ως ασφαλιστικές εισφορές, το ταμείο σου να τα έχει επενδύσει σε μία τράπεζα, να τα έχει χάσει και να μην κινείται νομικά προς τη συγκεκριμένη τράπεζα.